FILME PE VAL. Sezonul e sărac în blockbusteruri, dar generos în comedii nou-nouţe care dau lovituri de box-office, precum „Get Smart“ sau „Kung Fu Panda“.
Când lipsesc „Harry Potter“, „Piraţii din Caraibe“ şi arsenalul de staruri din „Ocean 13“, în această vară, producătorii au găsit soluţia pentru golul din cinematografe: comediile.
Cât timp studiourile de la Hollywood „lustruiesc“ febril francizele pentru vara lui 2009, pe marile ecrane îşi găsesc loc Adam Sandler, Eddie Murphy, Steve Carell sau Rob Schneider, în comedii cu lipici la box-office.
Peste zece astfel de filme vor rula în iulie şi august pe ecranele româneşti, de la „Get Smart - Scăpaţi de Smart“, „Big Stan“, „Ţi-l prezint pe Dave“ şi „Mireasa e iubita mea“, la „The Love Guru“.
Din seria francizelor, doar două titluri: „Cavalerul negru“, cel mai recent din seria Batman, şi „Mumia 3: Mormântul Împă- ratului Dragon“.
Săptămâna viitoare avem parte de o animaţie cu succes verificat - luând în considerare doar vocile din spatele personajelor, printre care Angelina Jolie, Dustin Hoffman şi Jack Black - „Kung Fu Panda“, şi un supererou proaspăt întrupat de Will Smith în „Hancock“.
Ofertă subţire
Tot în iulie, sunt pe afiş o comedie pe primul loc în boxoffice- ul de peste Ocean, „Get Smart“, şi o alta cu un „pedigree“ de invidiat, „What just happened“, cu Robert de Niro, Bruce Willis, Stanley Tucci şi John Turturro în distribuţie. Lor li se adaugă un film premiat la toate festivalurile prestigioase, „De partea cealaltă“, al lui Fatih Akin.
În august, Myke Myers face pe „The Love Guru“, regizorul filmului „Lucia şi sexul“, Julio Medem o aduce în scenă pe senzuala „Haotica Ana“, în timp ce „Fast Food Nation“ aruncă o privire critică în bucătăria Americii.
Între ele, Daniele Luchetti, cu „Fratele meu este fiu unic“, un portret emoţionant al relaţiei dintre doi fraţi.
Pentru că meniul verii e destul de subţire, EVZ vă recomandă să aruncaţi un ochi pe programul festivalurilor: Bucharest Film Festival, care începe mâine, Festivalul Internaţional al Producă torilor de Film Independenţi (14-20 iulie) de la Constanţa şi Anonimul (11-17 august) de la Sfântul Gheorghe.
Dintre filmele care au avut premiera deja, „Wanted“ (cu Angelina Jolie), „Totul despre sex“, „Indiana Jones“ sau „Cronicile din Narnia: Prinţul Caspian“ vor face cu siguranţă figură bună la cinema, vara aceasta.
Într-o vară destul de aridă şi la cinema, criticii Alex. Leo Şerban şi Andrei Gorzo nu prezic prea multe surprize, însă dau câteva sugestii.
ANIMAŢIE
„KUNG FU PANDA“. E povestea clasică a unui personaj cu toate datele unui antierou - leneşul şi mâncă ciosul Po (vocea lui Jack Black) - destinat unei vieţi de bucătar, care devine un maestru în Kung Fu. „Am fost eu însumi în animaţia asta, pentru că mă gândesc la mine ca la un urs: am o blană moale, mănânc mult, sunt leneş. Eu sunt Po“, a glumit Black la Cannes. În spatele personajelor pe cale să devină notorii sunt deja voci celebre: Angelina Jolie, Dustin Hoffman, Jacky Chan, Lucy Liu. Regia are dublă semnătură: Mark Osborne şi John Stevenson. Premiera: 4 iulie
SPIONI
„GET SMART“. Adaptarea pentru cinema a unui show de televiziune celebru în anii ’60, o parodie la filmele cu spioni, a scos America la cinema, weekendul trecut. „Get Smart“, în regia lui Peter Segal, cu Steve Carell în rolul agentului Maxwell Smart, a ocupat rapid poziţia întâi în box-office şi a strâns nu mai puţin de 38 de milioane de dolari din biletele vândute. Bâlbâit, neîndemânatic, dar în fond genial, Smart scapă teafăr din situaţii imposibile cu ajutorul partenerei sale, Agentul 99, alias Anne Hathaway. Premiera: 11 iulie
LUMEA FILMULUI „WHAT JUST HAPPENED“. Genericul filmului lui Barry Levinson seamă nă cu o pagină din „who’s who în cinema“, la ce casting select reuneş te: Robert De Niro, Stanley Tucci, John Turturro, Robin Wright Penn, Catherine Keener, Bruce Willis, Sean Penn. Bazat pe cartea „What Just Happened? Bitter Hollywood Tales from the Front Line“, de Art Linson, comedia amară îl are în centru pe Robert De Niro, în rolul unui producă tor care se zbate să-şi facă filmul. E ironizată lumea Hollywoodului şi a festivalurilor, inclusiv Cannes-ul, care s-a închis, în mai, cu acest film. Premiera: 18 iulie
DE LA CANNES LA OSCAR
„DE PARTEA CEALALTĂ“. Traseul filmului „Auf den Anderen Seite/The Edge of Heaven“ al lui Fatih Akin a început la Cannes, unde a luat premiul pentru scenariu, şi s-a încheiat la Oscar, unde a fost propus (fără succes însă) de Germania. Scenariul, scris tot de Akin, e o poveste despre singurătate şi dezrădăcinare. Ali, un imigrant turc văduv, încearcă să scape de singurătate alături de Yeter, o prostituată urmărită de un grup de turci. Când aceasta e ucisă, fiul lui Ali se întoarce în Turcia în căutarea rudelor femeii. Premiera: 18 iulie
BATMAN REVINE
„CAVALERUL NEGRU“. Are deja o istorie întunecată, în spatele platoului de filmat. În perioada în care lucra la cea mai recentă producţie din seria Batman, Heath Ledger s-a stins brusc, pe 22 ianuarie. Rolul Jokerului (deţinut anterior de Jack Nicholson) a fost ultimul din cariera actorului australian. Deşi se zvonea că Ledger nu şi-ar fi înregistrat toate replicile, studiourile au negat informaţia. Christian Bale îşi continuă prestaţia în rolul lui Batman, alături de Michael Caine (Harvey Dent), sub bagheta regizorului Christopher Nolan. Premiera: 25 iulie
AVENTURI
„MUMIA 3: MORMÂNTUL ÎMPĂRATULUI DRAGON“. Al treilea sequel al aventurilor arheologului care calcă pe urmele lui Indiana Jones, Rick (Brendan Fraser), are acţiunea plasată în China. Teribila mumie îi aparţine de data aceasta împăratului Qin Shi Huang (Jet Li), care răzbună profanarea mormântului său ajutat de o legiune de vietăţi fioroase. Blestemul unei vrăjitoare îl ajută pe împărat să-şi schimbe permanent forma. La aventurile din Himalaya, filmate la Hollywood, s-au încumetat şi actriţele Michelle Yeoh şi Maria Bello. Premiera: 8 august
CRITICĂ
„FAST-FOOD NATION“. A fost considerată una dintre cele mai critice producţii la adresa sistemului american după „Fahrenheit 9/11“, a lui Michael Moore. Inspirat din cartea „The Dark Side of the All- American Meal“, semnată de jurnalistul de investigaţie Eric Schlosser, filmul regizat de Richard Linklater analizează consecinţele dezvoltării industriei fast-food în societatea americană. Când „inventatorul“ hamburgerului „Big One“ face o vizită la abatorul care-l aprovizionează, descoperă detalii pe care n-ar fi vrut să le ştie vreodată. Premiera: 15 august
COMEDIE
„THE LOVE GURU“. Desfiinţată total de critici, comedia în care Mike Myers trezeşte din leşin un Austin Powers expirat are un succes nebun în box-office-ul american. „The Love Guru“ pare, de altfel, o reţetă sigură pentru vară. Myers e un american crescut în India, devenit peste noapte guru, care vine în ţara tuturor posibilităţilor să-şi împartă înţelepciunea, nu oricum, ci după toate legile marketingului. Scenariul e extrem de previzibil, iar prestaţia lui Myres a primit deja eticheta „jalnic“. Îşi face apariţia în film şi Jessica Alba. Premiera: 22 august
ALTERNATIVĂ
Tarantino şi Nae Caranfil, la Marea Neagră Dacă propunerile de pe afişe nu vă surâd, există o scăpare în festivalurile din această vară: Bucharest Film Festival (BFF), care începe mâine şi se încheie pe 6 iulie, Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi - IPIFF (14-20 iulie) de la Constanţa şi Anonimul (11-17 august) de la Sfântu Gheorghe.
Bucharest Film Festival are în competiţia CineMareaNeagră cele mai noi filme regizate prin „vecini“, în Bulgaria, Turcia, Armenia, Ucraina sau Rusia. La Cinemateca Română, Studio şi terasa La Motoare vor rula cele mai premiate scurtmetraje româneşti şi câteva pelicule premiate de Academia Europeană de Film anul trecut, „Vieţi obişnuite“, de Andrea Staka, „Eduart“, de Angeliki Antoniu, şi „Capcana“, de Srdan Golubovic.
Dacă sunteţi la mare între 14 şi 20 iulie, Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi - IPIFF vă pune la dispoziţie o selecţie de invidiat, mai ales că unele dintre filme n-au ajuns încă la cinema.
Proiecţii pe plajă
Sunt în program „Planeta Terorii“, al lui Robert Rodriguez, şi „Death Proof/ Maşina Morţii“, al lui Quentin Tarantino, cele două filme din proiectul „Grindhouse“, „Nu există ţară pentru bătrâni“, de Ethan şi Joel Coen, şi „Va curge sânge“, al lui Paul Thomas Anderson - ambele premiate cu Oscar - sau „Restul e tăcere“, al lui Nae Caranfil.
Proiecţiile vor avea loc în Constanţa, la Cityplex Tomis Mall, iar în aer liber la Arenele Tomis sau pe plajă, în faţa Hotelului Flora. Anonimul de la Sfântu Gheorghe nu şi-a anunţat încă selecţia, însă are surprize de oferit în fiecare an.
RECOMANDĂRI
Ce filme propun criticii
Alex. Leo Şerban:
„Deşi intrat pe ecrane de ceva timp, «Indiana Jones şi regatul craniului de cristal» - episodul al patrulea al sagăi, în regia aceluiaşi Steven Spielberg - rămâne, probabil, divertismentul ideal pentru vara lui 2008... Cunoscătorilor seriei le oferă un «va urma» (la fix 19 ani după încheierea episodului al treilea) care cuprinde cam tot ceea ce aceştia aşteptau de la brandul «Indiana J.»: Harrison Ford, fireşte - dar şi Karen Allen (Marion Ravenwood, iubirea lui din primul episod); urmăriri palpitante, cascade şi cascadorii; dialoguri delicioase; şi - ca bonusuri - o Cate Blanchett mortală în chip de ofiţer sovietic şi un Shia LaBeouf care-şi face intrarea în serie în chip de fiu al lui Indy.
Şi, deşi bucureştencele sofisticate se vor fi dus, deja, în grupuri de câte patru să vadă versiunea pentru marele ecran a lui «Sex and the City», iar mulţi aşteaptă - cu siguranţă - animaţia «Kung Fu Panda», îmi permit să recomand, în schimb, un film profund deranjant: «Jocuri stranii», propriul remake al lui Michael Haneke la «Funny Games»-ul său din 1997 - de astă-dată, cu Naomi Watts, Tim Roth şi Michael Pitt. Este sec, rece şi fără menajamente - ca un experiment care trebuia făcut şi în SUA, acolo unde violenţa este întotdeauna «rezolvată» mulţumitor la finele filmului; Haneke lasă rana deschisă.“
Andrei Gorzo:
„Dintre blockbusterurile verii, eu aştept «Mumia 3» - judecând după trailer pare o aiureală antrenantă, şi Brandon Fraser e o plăcere de urmărit în orice film. În schimb, mărturisesc că n-am mari aşteptări de la noul «Batman» - al doilea în regia lui Christopher Nolan; în «Batman Begins», Nolan a dus seria (care, ce-i drept, căzuse rău de tot în ridicol sub domnia predecesorului său, Joel Schumacher) într-o direcţie aşa-zis «serioasă», dar «serioasă» într-un fel prozaic şi neatractiv, fără nimic din strălucirea din timpul domniei lui Tim Burton.
Mai sper să mă distrez la «Kung Fu Panda», deşi filmele de animaţie produse de Dream-Works rareori sunt foarte bune (nici nu vreau să-mi amintesc de «Shrek al Treilea»). În afară de blockbusteruri ce-ar mai fi? În curând o să intre pe ecrane.
«De partea cealaltă», noul film al lui Fatih Akin, primul lui film de ficţiune de la «Cu capul înainte», care a făcut senzaţie în 2004 (a rulat şi la noi în 2005). «De partea cealaltă» n-are acelaşi impact - nu te face KO -, dar în felul lui mai liniştit e la fel de interesant - te absoarbe.“