S-a grăbit să ajungă cât mai repede în România, asta și la insistențele unor pasageri”, a fost mesajul pe care ni l-a transmis unul dintre românii care se aflau în autocarul răsturnat duminică dimineață, în jurul orei 5.00, în Bulgaria. Incidentul a avut loc în pasul dintre localitățile bulgare Gurkovo și Veliko Târnovo. Turiștii urmau să ajungă ieri la prânz în București, după un sejur în Turcia.

La fel ca în Muntenegru, când anul trecut, în luna iunie, 18 români și-au pierdut viața, autocarul s-a răsturnat la o curbă luată cu viteză prea mare pe asfaltul ud de la ploaie. Presa de peste Dunăre, din declarațiile martorilor, confirmă că șoferul avea viteza cam mare. Căderea în prăpastie a fost de la o înălțime mult mai mică față de Muntenegru și 26 din cele 27 de persoane au scăpat cu viață. Din păcate, unul dintre turiști, o femeie, a decedat în urma impactului.

Ancheta a început

Șase dintre pasageri au fost răniți grav, iar Ministerul de Afacerilor Interne (MAI) i-a adus în țară, ieri la prânz, cu elicopterele SMURD. Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a precizat că aceștia au fost internați la Spitalul Floreasca din București.

Răniții au prezentat traumatisme forte și fracturi, care însă nu le pun, deocamdată, viață în pericol. În starea cea mai gravă se află o femeie de peste 60 de ani, care are fractură de coloană vertebrală. „Din păcate, are şi o paralizie la nivelul membrelor inferioare”, a spus coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Oprița.

Autocarul, care aparţine unei firmei de turism pentru corporații Camira Eurotrans, era condus de un șofer în vârstă de 44 de ani. Acesta nu consumase alcool, au comunicat autorităţile bulgare.

Șoferul, vinovat în Muntenegru

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a concluzionat, în acest an, că Gheorghe Ciobanu, șoferul autocarului prăbușit într- o prăpastie din Muntenegru pe 23 iunie 2013, este vinovat. „Accidentul s-a produs ca urmare a neglijenţei în trafic a şoferului autocarului”, au precizat procurorii.