Evenimentul Zilei > Social > O treime dintre români au o părere proastă despre Rusia şi cred că spionul Grecu a fost o victimă
O treime dintre români au o părere proastă despre Rusia şi cred că spionul Grecu a fost o victimă

O treime dintre români au o părere proastă despre Rusia şi cred că spionul Grecu a fost o victimă

Federaţia Rusă nu se bucură de o imagine favorabilă în ochii publicului românesc, relevă datele unui sondaj CSOP realizat la comanda Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning. O treime dintre români recunosc că au o atitudine reticentă faţă de Rusia şi cetăţenii săi. Doar Ucraina stă mai prost în imaginarul colectiv autohton.

Un sondaj CSOP realizat în cadrul unui proiect de investigare a percepţiei românilor indică sensibilitatea publică în relaţia cu subiectul "Rusia".

Rezultatele sociologice subliniază deficitul de încredere existent în România cu privire la interesele strategice ale Moscovei. Mai mult, o treime dintre români susţin că au o atitudine nefavorabilă şi faţă de cetăţenii ruşi.

La polul opus, locuitorii spaţiului comunitar se bucură de cea mai mare apreciere, peste 80% dintre conaţionali indicând faptul că au o imagine bună şi foarte bună despre aceştia. Chiar şi ucrainenii stau mai bine în imaginarul colectiv românesc, deşi ţara lor este, per total, mai prost privită decât Rusia.

Uniunea Europeană (73%), Statele Unite (66%) şi Republica Moldova (55%) se află în topul ţărilor faţă de care mai mult de jumătate dintre români au o atitudine favorabilă. Federaţia Rusă are un procent de favorabilitate de 39%, dar segmentul reticenţilor e sensibil egal – 35%.

Nervii diplomatici, justificaţi în opinia românilor

Deşi Rusia nu se bucură de o imaginea prea bună, peste 60% dintre respondenţi consideră că investiţiile ruseşti în România sunt un lucru bun pentru economie. 20% privesc însă negativ legăturile financiare construite pe linia Moscova-Bucureşti. Comparativ, 80% dintre români văd cu ochi buni prezenţa economică europeană pe teritoriul ţării, doar 7% susţinând că investiţiile comunitare n-ar fi binevenite.

În ceea ce priveşte relaţiile oficiale cu Federaţia Rusă, 44% dintre români cred că ele sunt proaste. Interesant este faptul că sondajul CSOP, realizat în două valuri (aprilie şi august 2010), indică o creştere procentuală de aproape douăzeci de puncte a segmentului, venită probabil pe fondul scandalului de spionaj izbucnit recent între cele două ţări.

  • 40% dintre respondenţi cred că autorităţile române au reacţionat corect atunci când au decis expulzarea unui diplomat rus, ca reacţie la iniţiativa Rusiei de a opera o acţiune similară

  • 35% dintre români susţin că Gabriel Grecu, diplomatul român implicat în scandal, a fost victima unei înscenări puse la cale de serviciile secrete ale Moscovei

  • Jumătate dintre conaţionali sunt de acord cu faptul că apărarea intereselor naţionale ale României presupune şi activităţi de spionaj

NIMIC NOU PE FRONTUL DE EST

Unde greşeşte Rusia în relaţia cu vecinii
În privinţa factorilor care determină reticenţa românilor faţă de Rusia, sondajul relevă faptul că publicul e mai degrabă îngrijorat de dependenţa României faţă de resursele energetice ruseşti (47%) şi mai puţin de comportamentul Moscovei faţă de vecini (34%) sau de fragilitatea democraţiei post-sovietice (24%).

Încrederea românilor în normalizarea relaţiilor oficiale dintre cele două ţări este relativ scăzută, din moment ce 37% dintre respondenţi au indicat că nu se aşteaptă la o evoluţie pozitivă în acest sens, în următoarele 12 luni.

Comportamentul administraţiei de la Moscova, adesea comentat în presa autohtonă ca fiind abuziv, este apreciat negativ de români. 44% nu sunt de acord cu tehnica „închiderii robinetului" operată de ruşi în relaţia energetică cu Ucraina, iar 38% cred că ruşii au gestionat prost catastrofa aviatică de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Poloniei.

Vezi AICI graficele sondajului CSOP

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: