Până la sfârșitul lunii februarie, un număr de 43.000 de persoane au fost descoperite ca fiind infectate cu coronavirus de autoritățile chineze, deși nu aveau simptome, anunță South China Morning Post, care recnoaște, însă, că nu se știe ce rol joacă transmisia asimptomatică în pandemia globală. E, însă, posibil ca acesta să fie marele secret al faptului că autoritățile de la Beijing au reușit să oprească epidemia, pentru că toți cei testați pozitiv au fost puși în carantină.
Numărul „transportatorilor tăcuți” - persoane infectate de noul coronavirus, dar care prezintă simptome întârziate sau nu au deloc simptome - ar putea reprezenta o treime dintre cei care ale căror teste au ieșit pozitive, potrivit datelor clasificate ale guvernului chinez văzute de ziariștii de la South China Morning Post. .
Acest lucru ar putea complica și mai mult strategiile folosite de țările care se străduiesc să oprească epidemia care a infectat peste 300.000 de oameni și a ucis mai mult de 14.000 la nivel global.
Oamenii de știință nu au reușit să se pună de acord cu privire la rolul jucat de transmisia asimptomatice în răspândirea bolii. De obicei, un pacient dezvoltă simptome în cinci zile, deși perioada de incubație poate fi de până la trei săptămâni în unele cazuri rare.
Organizația Mondială a Sănătății clasifică toate persoanele care testează pozitive ca fiind cazuri confirmate, indiferent dacă au simptome. Guvernul chinez și-a schimbat însă clasificare pe 7 februarie, considerând că doar pacienții cu simptome ca cazuri confirmate. Statele Unite, Marea Britanie și Italia pur și simplu nu testează oameni fără simptome, în afară de lucrătorii medicali care au o expunere prelungită la virus.
Abordarea adoptată de China și Coreea de Sud pentru testarea oricui care a avut contact strâns cu un pacient - indiferent dacă persoana are simptome - poate explica de ce cele două țări din Asia par să fi ținut sub control răspândirea virusului. Hong Kong extinde testarea la sosirile aeroportului din oraș, chiar dacă călătorii nu au simptome. Între timp, în majoritatea țărilor europene și SUA, unde sunt testate doar cei cu simptome, numărul infecțiilor continuă să crească rapid.
Un număr tot mai mare de studii pun sub semnul întrebării declarațiile anterioare ale OMS conform cărora transmiterea asimptomatică a fost „extrem de rară”. Un raport al misiunii internaționale a OMS după o călătorie în China a estimat că infecțiile asimptomatice reprezentau 1 - 3% din cazuri, potrivit unui document al Uniunii Europene.
"Numărul de noi cazuri de coronavirus (Covid-19) la nivel mondial continuă să crească, iar diferența dintre rapoartele din China și estimările statistice ale incidenței bazate pe cazuri diagnosticate în afara Chinei indică faptul că un număr substanțial de cazuri sunt subdiagnosticate", susțin experții japonezi experți conduși de Hiroshi Nishiura, un epidemiolog de la Universitatea Hokkaido.
Pe baza cercetărilor sale, Nishiura spune că pacienții japonezi asimptomatici evacuați din Wuhanau reprezentat 30,8% din numărul total de persoane infectate – adică date similare cu cele ale ale guvernului chinez. Cifele oficiale din Coreea de Sud - care au efectuat aproape 300.000 de teste pe toate contactele strânse ale cazurilor confirmate- sunt și comparabile cu cele din China. Peste 20 la sută din cazurile asimptomatice raportate la centrele coreene pentru controlul și prevenirea bolilor au rămas fără simptome până când au fost externate din spital.
"Coreea are în prezent o rată semnificativ mai mare de cazuri asimptomatice decât alte țări, poate datorită testării noastre extinse", a spus Jeong Eun-kyeong, directorul CDC din Coreea de Sud, la o informare de presă din 16 martie.
Un raport al UE susține că proporția cazurilor asimptomatice în Italia la 44 la sută, dar în majoritatea țărilor persoanele fără simptome nu sunt testate.
Toate aceste numere indică un raport semnificativ mai mare de cazuri asimptomatice decât cele indicate de datele publicate până în prezent de China. 889 de pacienți au fost asimptomatici dintre cei 44.672 de cazuri de infectare confirmate până la 11 februarie de epidemiologii de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor
OMS susține că rolul transmisiilor asimptomatice în răspândirea bolii nu e clar, dar este posibil ca purtătorii fără simptome să fie un factor cheie. De altfel, unii oameni de știință se întreabă dacă transmisiile asimptomatice și presimptomatice nu au fost subestimate.
Un studiu comun realizat de experți din China, SUA, Marea Britanie și Hong Kong a estimat că cazurile de pneumonie nedocumentate, în mare parte cu simptome ușoare sau chiar fără simptome, au fost sursa de infecție pentru 79 la sută dintre cazurile de infecție documentate înainte ca Wuhan să fie închis pe ianuarie 23.
„Aceste infecții nedocumentate prezintă adesea simptome ușoare, limitate sau fără simptome și, prin urmare, nu sunt recunoscute și, în funcție de contagiozitatea și numărul lor, pot expune o porțiune mult mai mare a populației la virus decât s-ar întâmpla altfel”, spun specialiștii Universității Columbia , Universitatea din Hong Kong, Imperial College London, Universitatea Tsinghua și Universitatea din California, Davis au scris în raport.
Un studiu separat realizat de oamenii de știință de la Universitatea Texas din Austin a estimat că persoanele care încă nu au dezvoltat simptome au transmis aproximativ 10 la sută din cele 450 de cazuri studiate în 93 de orașe chineze. Descoperirile lor sunt în așteptare pentru publicarea în revista Emerging Infectious Diseases.
Ho de la Universitatea din Hong Kong a spus că unii pacienți asimptomatici au o încărcătură virală similară cu cei cu simptome. „Bineînțeles, este greu de spus dacă pot fi mai puțin infecțioase dacă nu tușesc. Dar există și picături atunci când vorbiți ”, a spus el, referindu-se la modul de transmitere a virusului respirator.
La rândul său, Benjamin Cowling, profesor de epidemiologie și biostatistică la Universitatea din Hong Kong, a declarat că există „dovezi clare că persoanele infectate ar putea transmite infecția înainte de apariția simptomelor”. „Există multe rapoarte de transmitere cu aproximativ una până la două zile înainte de debutul simptomelor”, a spus el.
.