Telegonia este o teorie care susține că bebelușul unei femei ar putea semăna cu primul ei partener, chiar dacă acesta nu este tatăl biologic al copilului. Teoria are mulți adepți, dar și contestatari.
O teorie care a creat numeroase controverse în lumea medicală bagă spaima în mulți bărbați. Telegonia susține că indiferent de cine este tatăl biologic al unui copil, acestea ar putea semăna cu primul partener sexual al mamei.
Anomalii genetice
Susținătorii acestei teorii spun că ea ar fi fost dovedită de biologul şi filosoful francez Felix Le Dantec, în uma unui experient pe animale. O iapă a fost împerecheată cu un mascul zebră, iar specialiștii știau că din acest experiement nu va rezulta un mânz, deoarece genomurile celor două specii sunt incompatibile. Ulterior, iapa a fost împerecheată cu un cal, iar mânzii au prezentat dungi caracteristice unei zebre. Acesta a fost practic punctul de plecare al Telegoniei.
Adepții acestei teorii susțin că Telegonia a fost dovedită și printr-o altă anomalie genetică. Un cuplu format din două persoane albe a avut un copil mulatru. Mai mulți geneticieni au susținut că, pentru că primul iubit al mamei fusese un bărbat de culoare, informaţia genetică, rămasă intactă, a influenţat structura genetică a copilului, chiar dacă acesta a fost conceput cu un bărbat alb. Există însă și o altă explicație medicală. Unul dintre părinți ar fi putut avea, fără să știe, origini afroamericane.
Argumente pro și contra
Biologii moderni explică fenomenului telegoniei astfel: primul bărbat din viaţa unei femei poate avea nişte secvenţe dominante care să se „lipească” de secvenţe din cromozomii femeii, producând un efect întârziat. Telegonia vrea să demonstreze că păstrarea virginităţii până la căsătorie nu este doar un principiu moral, ci şi unul care ține de genetică, potrivit doctorulzilei.ro.
Teoria este însă contestată de foarte mulți cercetători. Aceștia susțin că tehnologia ADN infirmă această teorie. În termeni populari, un copil care seamănă să spunem cu primul partener al mamei, ar trebui să aibă și ADN de la acesta, dar și de la tatăl biologic. Mulți geneticieni spun că acest lucru nu este posibil.