"România ar putea fi alături de marile puteri agricole dacă va continua să-şi dezvolte fermele medii şi mari şi dacă materia primă de calitate obţinută ar fi prelucrată în cât mai multe unităţi de procesare. România trebuie să continue să-şi dezvolte agricultura dacă vrea să fie performantă", a declarat, ieri seara, Ilse Aigner, citată de Agerpres.

Suntem în urmă cu 50 de ani

Potrivit oficialului German, România are nevoie de comas area suprafeţelor agricole deoarece noile tehnologii performante nu pot fi utilizate la scară mică, ci doar în fermele medii şi mari.

Ministrul a menţionat că Germania avea structura actuală din agricultură românească, respectiv 1,6 milioane de ferme, în urmă cu 50 de ani, dar prin aplicarea tehnologiei, inovării şi cercetării numărul a scăzut la 300.000.

În opinia lui Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii în România "trebuie să gândim o relaţie mai strânsă între fermier şi procesator şi una corectă şi cinstită cu consumatorul. În viitoarea PAC trebuie să regăsim elementele de producţie, de calitate şi de siguranţă alimentară".

Ambele intervenţii au făcute în cadrul evenimentului "Săptămâna Verde", de la Berlin.

"La Berlin vedem în fiecare an o diversitate de produse şi de sisteme agricole. Consider că în perioada 2014-2020, România poate intra pe o balanţă pozitivă a produselor agricole şi a producţiei din industria alimentară", a adăugat ministrul.

România participă în acest an la Expoziţia Internaţională pentru Alimentaţie, Agricultură şi Horticultură "Săptămâna Verde" de la Berlin (Germania), ca stat partener, cele 62 de companii ce activează în domeniul industriei alimentare, agriculturii şi horticulturii din ţara noastră expunându-şi produsele în Hala 10.2 din Pavilionul expoziţional Messe Berlin, pe o suprafaţă de 1.000 mp.

În calitate de stat partener, România va organiza astăzi ceremonia de deschidere a expoziţiei, cu această ocazie fiind prezentate în faţa a peste 4.500 de participanţi (oficiali, ambasadori, jurnalişti din întreaga lume) tradiţiile şi obiceiurile poporului român şi legătura dintre ţăranul român şi pământul pe care îl lucrează.

Valeriu Tabără şi Ilse Aigner vor deschide oficial expoziţia "Săptămâna Verde" 2012, vineri, 20 ianuarie 2012, cu un tur al tuturor expozanţilor internaţionali, ce va începe în pavilionul României.