Sinuciderea unui pensionar, care şi-a tras un glonţ în cap miercuri seară, în faţa sediului Parlamentului din Atena, a stârnit emoţii în rândul grecilor care au protestat spontan la locul tragediei, în timp ce întreaga clasă politică a reacţionat faţă de o manifestare a disperării provocate de cele cinci valuri succesive de austeritate.
Bătrânul în vârstă de 77 de ani, fost farmacist, a lăsat în urmă un bilet de adio în care şi-a justificat gestul.
"Guvernul mi-a suprimat toate mijloacele de supravieţuire (…) Şi pentru că vârsta mea înaintată nu îmi permitre alt mod de a reacţiona ferm, nu văd un alt mijloc mai demn de a-mi pune capăt vieţii, astfel încât să nu mai fiu nevoit să pescuiesc din benele de gunoi pentru a subzista", se arată în mesajul citat de BBC.
O ţară deprimată
Gestul său a scos în stradă mii de greci, într-o ţară în care una din cinci persoane este şomeră. "Destul!" şi "Cine va fi următoarea victimă", au scandat manifestanţii.
Protestul a degenerat în ciocniri cu forţele de ordine. Ieri, mii de greci au aprins lumânări şi au lăsat mesaje la locul unde s-a sinucis bătrânul.
Premierul Lucas Papademos a calificat sinuciderea drept o "tragedie" care vine într-un moment dificil pentru societate.
Studii recente au arătat că austeritatea, în care tăierile de salarii şi pensii au avut un rol central, au dus la o creştere spectaculoasă a numărului de sinucideri printre greci, numai în Atena, în 2011, rata sinuciderilor crescând cu 25 la sută.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/2XyZIEgJzVw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>