O simplă poză conține secretul care îți salvează viața! Păstreaz-o în telefon!
- Sandra Salagean
- 25 octombrie 2019, 14:05
În secolul vitezei și cele mai crunte boli se răspândesc amețitor de repede. Chiar și cancerul, care deși nu este o boală contagioasă, apare tot mai des și mai agresiv.
Pentru a fii cu un pas înaintea cele mai nemiloase boli, cancerul, trebuie să facem tot ce ține de noi pentru prevenție: stil de viață sănătos, cu alimentație bogată în fructe și legume cultivate natural, aport optim de apă și evitarea alimentelor procesate, a cărnii roșii, a sucurilor acidulate, a fumatului și a poluării. Totuși, chiar și paza bună uneori nu este suficientă pentru a evita o nenorocire, dar e bine de știut că specialiștii aduc tratamente inovatoare de la an la an, mai eficiente și care duc adesea la vindecare.
Pentru un tratament eficient este ideal ca problema să fie identificată la timp, atunci când tumora se încadrează în primele stadii ale bolii. Cu cât cancerul este depistat mai devreme, cu atât tratamentul este mai scut și mai eficient, de multe ori fiind vorba doar de o intervenție chirurgicală.
Din păcate, femeile sunt cele mai des întâlnite victime ale acestei boli, în special ale cancerului de sân. O statistică a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România (APCR) arată că o femeie din 7 are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la la doctor, fie de frică, fie de rușine.
În județele din Moldova, medicii au descoperit că 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni, iar anul trecut, în județele din Ardeal, au fost depistate două cazuri de cancer mamar, peste media europeană care e de 1 caz la 1.000 de testări.
Medicii au alcătuit un grafic care ar putea salva viața femeilor, prin explicarea procesului de auto-palpare. Acest gest de autoevaluare, dacă este realizat corect și periodic, poate salva viața multor femei. Totodată, indicat este ca orice femeie să se prezinte la un control medical o dată pe an sau cel puțin o dată la doi ani.
Caravana unde se fac mamografii gratuit!
În România, cancerul mamar ajunge să ucidă mai mult de 3000[1] de femei în fiecare an tocmai pentru că nu este decoperit la timp. În lipsa unui program național de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare și, cel puțin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.
„E foarte important să depistăm cazurile în situații curabile. Acest lucru înseamnă succes terapeutic, dar și costuri mai mici pentru sistemul national de sănătate. Clar, rezultatele se văd. Din păcate, nu avem încă în România un program național de screening pentru depistarea cancerului de sân, în ciuda promisiunilor repetate din partea autorităților.”, explică dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.
Campania de testare și informare „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România (APCR). O caravană va ajunge prin mai multe orașe din România, oferind doamnelor mamografii gratuite.
Program:
- 26 octombrie – Brusturi, județul Bihor;
- 27 octombrie – Telechiu, județul Bihor;
- 2 noiembrie – Ghiorac, județul Bihor;
- 3 noiembrie – Dobrești, județul Bihor;
- 9 noiembrie – Hinchiriș, județul Bihor;
- 10 noiembrie – Colești, județul Bihor;
- 16 noiembrie – Hășmaș, județul Arad;
- 17 noiembrie – Beliu, județul Arad.