O semnătură care devine obligatorie în România. Legea intră în vigoare la 1 martie

O semnătură care devine obligatorie în România. Legea intră în vigoare la 1 martieSursa foto: Pixabay

Începând cu 1 martie, serviciile medicale vor fi furnizate cu obligația de a raporta online în termen de trei zile lucrătoare și de a semna cu cardul pacientului, a anunțat vineri Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Servicii medicale furnizate cu raportare online de la 1 martie

CNAS a anunțat că serviciile medicale vor fi furnizate de la 1 martie doar cu obligativitatea semnării lor cu cardul pacientului.

„Vă informăm că începând cu data de 01.03.2025, dispoziţiile art. 209 - 212 din Anexa 2 la HG nr. 521/2023, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 25 - 28 din HG nr. 423/2022, cu modificările şi completările ulterioare îşi încetează valabilitatea. Începând cu 01.03.2025 serviciile medicale se acordă cu obligativitatea raportării online în 3 zile lucrătoare, precum şi cu obligativitatea semnării serviciilor medicale cu cardul pacientului, conform prevederilor legislative în vigoare”, a comunicat CNAS.

Lucrări de mentenanță înainte de 1 martie

După lucrările de întreținere efectuate în ultima săptămână și oprirea controlată din weekendul 21-24 februarie, Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) a redevenit funcțională.

Conform CNAS, activitatea de monitorizare și întreținere continuă într-un ritm constant, cu o evaluare continuă a dinamicii de funcționare a componentelor sistemului PIAS.

Cardul de sanatate, CNAS

Sursa foto: Arhiva EVZ

Disfuncționalități grave în cadrul PIAS

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator a semnalat, în mijlocul săptămânii trecute, existența unor disfuncționalități „grave” în cadrul Sistemului Informatic Unic Integrat. Reprezentanții asociației au subliniat că aceste probleme împiedică furnizarea serviciilor medicale, eliberarea rețetelor și realizarea investigațiilor.

De asemenea, Patronatul Medicilor Specialiști cu Practică Independentă a evidențiat că disfuncționalitățile din Sistemul Informatic Unic Integrat afectează procesarea serviciilor medicale. Acestea ar putea, de asemenea, să conducă la blocarea proceselor de decontare prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Recent, sistemul informatic din domeniul sănătății a întâmpinat mai multe blocaje. CNAS a menționat că activitatea se desfășoară în afara platformei.

„Potrivit dispozițiilor legale, în situaţia producerii unor întreruperi în funcţionarea PIAS, constatate şi comunicate de CNAS prin publicare pe site-ul propriu, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line”, a transmis sursa.

Recomandările noastre