O să rămâi uimit.10 curiozități geografice

O să rămâi uimit.10 curiozități geografice

Cu fiecare zi ce trece aflăm tot mai multe despre planetă noastră, dar această nu înseamnă că vom ajunge vreodată să o cunoaştem în întregime. Însă întotdeauna vom şti că am avut, în lungă călătorie de descoperire a acestei lumi, o curiozitate nesfârşită şi mare entuziasm.

 

În paradisul tropical din Insulele Borneo şi Sumatra, din Filipine şi din Malaezia creşte cea mai mare floare din lume: Rafflesia, cu un diametru de 100 centimetri. Din pricina mirosului urât pe care îl degajă (de putrefacţie), se poate spune că plantă nu se înscrie decât în preferinţele unor insecte.

Singură țară din lume care are trei capitale este Africa de Sud. Astfel Cape Town este capitală legislativă, Pretoria este capitală executivă iar Bloemfontein este capitală juridică.

300 de zile pe an, Munţii Rwenzori (Munţii Lunei) ai Africii îşi ascund crestele în nori. Când ceaţa se risipeşte, se ivesc vârfurile de peste 4800 de metri şi versanţii cu păduri luxuriante, în care plantele ating dimensiuni uriaşe, că şi cum nu ar fi ieşit din erele geologice timpurii ale Pământului.

Canada are mai multe lacuri decât restul lumii împreună. Canada este un cuvânt indian care înseamnă "Sat mare"

Irlanda este singură țară europeană în care nu există șerpi.

Localitatea cu cel mai scurt nume "Å" se află între Suedia şi Norvegia. Indicatorul cu numele locului este adesea furat pentru că este inedit şi are o anumită valoare.

Antarctica este singurul pământ al planetei noastre care nu este posesiunea vreunei țări. 90% din gheață de pe Pământ acoperă ANTARCTICA; În același timp,această gheață reprezintă 70%din rezervele de apă dulce ale Planetei. ANTARTICA este cea mai uscată zona de pe pământ cu o umiditate absolută mai mică decât în Deșertul Gobi.

Deși pare imposibil, Marea Adriatică se pare că nu are fund! Cercetătorii au descoperit că imense cantități de apă dispar zilnic într-o groapă de pe fundul marii. Ei au turnat cantități mari de vopsea în acel loc pentru a studia fenomenul. În mod normal vopseaua nu se dizolvă în apă și ar fi trebuit să apară la suprafață în apropierea locului unde au fost deversate, dar, nici urmă de vopsea la suprafață. Până în acest moment nu s-a ajuns la niciun rezultat, concluzia fiind că pe fundul marii există o groapă imensă, care nu poate fi măsurată.

În apropierea coastelor Trinidadului (Marea Caraibilor) există vulcani noroioşi subacvatici, a căror pastă fluidă iese de sub valuri şi formează insule, unele dispărând repede, altele devenind casă pentru păsările din zonă.

Primul oraş care a atins o populaţie de 1 milion de locuitori a fost Roma - Italia, în anul 133 înaintea lui Christos. Există câte un oraş numit Roma pe fiecare continent.

Ne puteți urmări și pe Google News