Mâncarea tradițională românească reușește din nou să îi impresioneze pe cetățenii din alte colțuri ale lumii. De data aceasta, un produs din pește a dus numele țării noastre peste hotare. Este vorba despre „Sardeluța marinată”, care are la bază carnea de șprot. Gustul acesteia este îmbogățit cu diferite arome și mirodenii, rezultând un preparat spectaculos.
Produs românesc, pe lista celor recunoscute de Comisia Europeană
Pe lângă alte produse tradiționale românești, „Sardeluța marinată” a intrat în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG). Comisia Europeană a aprobat înscrierea recent.
Lista din registrul recunoscut la nivel european cuprinde 13 produse alimentare specifice din țara noastră.
Cum se prepară „Sardeluța marinată”
Carnea de șprot are un conținut bogat de acizi grași și este apreciată în multe state. „Sardeluța marinată” presupune marinarea acestui tip de pește cu diferite condimente și ingrediente care să îi completeze gustul inconfundabil.
„După adăugarea vinului, uleiului de floarea soarelui sau a uleiului de floarea soarelui cu ardei iute la şprotul marinat şi aromat cu diferite ingrediente, produsul capătă gusturi distincte, cu calităţi organoleptice specifice”, arată Executivul european.
Încă un produs românesc, certificat de UE
Carnea de șprot se marinează într-o compoziție care are la bază sarea, oțetul din vin, vin alb, zahăr brut și ulei de floarea-soarelui. De asemenea, în lichidul preparat pentru marinarea cărnii de pește se adaugă și boia de ardei iute sau dulce, precum și boabe de piper negru și ardei iute.
Gustul specific acestui preparat este dat de semințele de coriandru, care au o aromă puternică. Pentru pregătirea produsului care a ajuns peste hotare se folosește șprotul fără cap și oase (eviscerat).
Mai multe produse românești au reușit să îi impresioneze pe străini și să primească certificarea UE. Printre acestea se numără magiunul de prune de Topoloveni, telemeaua de Sibiu sau salamul de Sibiu. De asemenea, novacul afumat din Ţara Bârsei și scrumbia afumată de Dunăre au fost înscrise în registrul recunoscut la nivel european.
Pe listă se află și cârnații de Pleșcoi, cașcavalul de Săceni sau plăcinta dobrogeană. Totodată, știuca de Tulcea, pâinea (pită) de Pecica sau salinatele de Turda au cucerit Europa.