O prima interventie reusita in cazul "siamezelor"

O prima interventie reusita in cazul "siamezelor"

O interventie chirurgicala realizata cu scopul de a asigura circulatia sanguina independenta a surorilor siameze Tatiana si Anastasia Dogaru, in varsta de trei ani, a reusit in Statele Unite, a anuntat azi un membru al echipei medicale, citat de site-ul matin.qc.

Interventia este inceputul unei tentative delicate de separare a celor doua fete. Tatiana si Anastasia Dogaru au suferit deja o operatie pregatitoare similara. Fruntea Tatianei a fost atasata la loc de capul Anastasiei.

Potrivit doctorului Alan Cohen, seful serviciului de neurochirurgie pediatra din spitalul pentru copii si nou-nascuti Rainbow, cele doua interventii aveau scopul de a separa fluxul sanguin cerebral pana intr-un punct comun al celor doua fete, astfel incat cvasi-totalitatea sangelui care circula in fiecare parte a corpului sa aiba corespondent numai creierul. Aceasta este o etapa necesara pentru urmatoarea tentativa de a le separa, a afirmat Cohen.

O echipa de 50 de medici si infirmiere vor incerca sa le separe pe fetite in patru etape care se vor desfasura pe parcursul a mai multe saptamani. Niciodata nu este fixata inca pentru inceperea separarii.

"Trebuie sa coordonam tot. Ne reunim in fiecare saptamana pentru a incerca sa luam o decizie, dar nu avem inca destule date. Pentru moment, avem doar satisfactia de a spune ca totul se desfasoara bine", a explicat doctoral Cohen.

Cele doua surori au ramas la spital vineri seara, conform procedurii, insa doctorul doreste sa le externeze cat mai curand. Tensiunea Tatianei, care a crescut inainte de operatie, a scazut, iar cea a Anastasiei, care era scazuta, a crescut. "Constatam deja efectele separarii circulatiei lor sanguine", a observat medicul.

Fetitele, nascute la Roma, au venit in Cleveland pe data de 6 aprilie, dupa ce au trait doi ani si jumatate in Dallas, parintii fetelor fiind romani de origine.

Cele doua surori risca sa moara foarte tinere daca nu vor fi separate.

Fratii si surorile siameze uniti in crestetul capului sunt numiti siamezi craniopagus si sunt foarte rari, reprezentant un caz la 2,5 milioane de nasteri.

Cititi si America, racordata la pulsul gemenelor romance.

Ne puteți urmări și pe Google News