5,6 octombrie

 

O poveste steampunk, motorul lui John Keely. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 5 octombrie s-au născut Vaclav Havel, Louis Lumiere, Donald Pleasance, Aurel Manolache, Chiriac Manuşaride, Anghel Demetriescu, Doina Uricaru, Ion Dodu Bălan, Mihai Bandac, Zaharia Stancu, iar pe 6 octombrie s-au născut Thor Heyerdahl, Le Corbusier, Carole Lombard, Petre Ţuţea, Mihai Drăgănescu, Vasilica Tastaman, Alexandru Cazaban, Ion Pas, Ion Sălişteanu.

 

Nimic important în calendar, sau în „Kalendar”!

 

Dar nu este chiar aşa, pe 6 octombrie îl pomenim pe Sf. Apostol Toma. Din punctul meu de vedere cel mai interesant dintre cei doisprezece Apostoli. Raţionalul Toma, care aplica logica lui Aristotel, este prototipul omului de ştiinţă, cel căruia trebuia să i se spună şi să i se arate, ca să înţeleagă. Că acest lucru i-a fost plăcut Domnului, nu mai este nicio îndoială, doar bunul Iisus se oboseşte să-i demonstreze, să-i arate, să-l călăuzească, pe curiosul ucenic. Pentru că despre asta era vorba, curiozitate şi dorinţa de a ştii, nu despre necredinţă, cum au spus unii proşti mai târziu.

 

„Toma Necredinciosul”??? – hai să fim serioşi, Toma a lăsat totul şi a urmat pe Iisus, credinţa lui era mare şi vie, dar mereu Îl întreba, de ce este aşa, de ce aia, de ce cealaltă… Iar Iisus zâmbea cu înţelegere şi îi explica, pe cât putea Toma să înţeleagă!

 

Crede şi nu cerceta” nu este din Învăţătura lui Iisus! Şi, în general, din nicio învăţătură, religioasă, ştiinţifică, sau magică!

 

Să nu cercetezi, să nu ştii… ce bine şi comod este pentru cei care vor să te exploateze, să se folosescă de tine!

 

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi sunt infectat cu spiritul care încă mai domneşte în Biblioteca Congresului din Washington. „Noua Romă” ascunde multe secrete şi taine, dar le bănuieşti uşor, dacă te apleci asupra cărţilor, manuscriselor, microfiolmelor şi fişierelor din Biblioteca Congresului.

 

Acolo, în sala de lectură numărul doi, am făcut descoperirea unui raport, absolut autentic, asupra „motorului lui John”! O poveste adevărată, o istorie steampunk! Iată:

 

Douăzeci şi trei de oameni se aflau în hala care adăpostea „motorul lui John”. Mulţi dintre ei erau ingineri, sau oameni de ştiinţă, alţii erau bancheri sau oameni de afaceri – dar toţi erau investitori. Şi mai erau şi sceptici, pe deasupra!

 

De ani de zile, John Keely băgase banii lor in cercetări fără sfîrşit, în alcătuiri ciudate din metal. În acea zi, 21 octombrie 1879 , aveau să vadă dacă dăduseră banii lor unui escroc, sau unui geniu. Rezultatul era impresionant – o maşină masivă, încununată cu o sferă din metal. Keely, fără să fie de loc protocolar, se ocupa de pornirea motorului.

 

Un declic, apoi încăperea este umplută de vuietul puternicului motor care apoi se transformă într-un şuierat din ce in ce mai ascuţit. Motorul, nu numai că funcţionează, dar pare şi infinit de puternic. O bilă de plumb de vreo trei centimetri în diametru este trimisă cu atîta putere, încît străpunge o planşetă de stejar de patru inci grosime, trece prin peretele depozitului si este descoperită aproape o jumatate de milă departare în trunchiul unui arbore. Două şine de cale ferată sunt îndoite ca un ac de păr, cu toate ca erau suprapuse!

 

Foarte impresionant, spun cei de faţă, dar cînd se va trece la producţia de serie pentru a se recupera banii investiţi şi să se obţină şi profit? John Keely ridică din umeri, foarte curînd, spune el. El căuta performanţa, investitorii insistă asupra profitului. Dar John nu renunţă şi nu-şi pierde calmul. Ani de-a rîndul a reuşit să atragă banii necesari realizarii motorului .

 

Pentru un „geniu mecanic”, John  nu avea nicio educaţie, nicio pregătire specială. Era doar american şi avea spiritul acela de “pionier”! Născut in anul 1837 la Philadelphia, a lucrat ca dulgher, violonist, magician de ocazie, vînator. Este rănit de de un urs in Rocky Mountains. Îngrijit de indieni, află de la un „medicine man” yaqui povestea „Carului Marelui Spirit”.

 

Motorul construit de el la Philadelphia urmareşte cu fidelitate descrierea din legenda indiană a motorului care anima carul Marelui Spirit al pieilor roşii, a nativilor, cum se spune politic corect. În imaginea din titlu o fotografie de epocă a lui John Keely împreună cu motorul lui.

 

John anunţă  încă din 1871 că a descoperit o “nouă sursă de energie”, dupa cum se exprima el insuşi în termeni destul de vagi: „un motor care destramă forţele eterice care controleaza constituţia atomică a materiei”. Motorul lui John lucra cu „vibraţiile armonice„. In orice caz, motorul nu funcţiona cu lemne, cărbune, sau petrol.  Singurul combustibil folosit era apa, apa sărată, cel mai răspândit “combustibil” de pe Terra. Forţa dezvoltată părea că era fără limită. O biată locomotivă este facută aşchii de motorul lui Keely, care s-a dovedit a fi prea puternic Dar inventatorul ține un secret absolut asupra principiului de funcționare. Nici în urma unei hotărîri judecătoreşti, John Keely nu dezvăluie secretul motorului.

 

Secret pe care avea să-l ducă cu el in mormînt, deoarece el încetează din viaţă, brusc, în împrejurări obscure şi suspecte, în anul 1889. Investitorii vin şi cerceteaza motorul, dar nu inţeleg nimic – din puternica alcătuire se parea că lipseseau multe subansambluri. Cîteva zile mai tîrziu, motorul dispare într-un “incendiu accidental”.

 

Episodul, desprins ca din filmul “Wild, Wild West!” nu a fost singurul care a surprins tânăra Americă. De exemplu, multimilionarul Arthur Stilwell, constructorul de căi ferate, cel care a fondat Port Arthur, din Texas.  El a inventat “raza morţii”, probabil un fel de laser, dar l-a distrus ca “să nu cadă în mîinile spionilor nemţi şi să fie folosită de Germania în următorul război mondial”.  Se întîmpla în anul 1907. Istorii steampunk.

 

Astazi, oamenii de ştiinţă cred că John Keely inventase un fel de turboreactor care funcţiona cu hidrogenul şi oxigenul furnizate prin electroliza apei. Cum reuşea el să disocieze apa fără curent electric, fără electroliză, asta numai Manitou, Marele Spirit al pieilor roşii ştie…

 

Oare cum ar fi arătat lumea astăzi, dacă “motorul lui Keely”, care funcţiona numai cu apă sărată, din ocean, ar fi fost brevetat şi folosit pe scară largă? Bună întrebare!

 

Este probabil ca weekendul să fie ploios și cenușiu, așa că gândiți-vă de două ori înainte de a pleca la drum, este timp, pentru că mâine este o altă zi!

 

 

☼    ♂    ♀

 

 

BERBEC  Sâmbătă ai nevoie de puţină linişte şi de distanţă faţă de problemele altora. Implicarea excesiva îţi poate calmul peste cap. Nelinişte de toamnă s-ar putea  putea numi această zi. Ceva cumpărături? Sâmbătă este o zi placuta care se termina intr-o petrecere sau la ziua de naştere a unui nativ din Balanţă. Duminică, un drum, dar cu profit.  Weekendul este sub semnul vitezei. Dar nu exagera, relaxează-te, pentru asta este weekendul!

TAUR   Pentru că nu eşti în apele tale, ai nevoie de o schimbare. Sau, poate îţi cumperi ceva nou, pantofi de toamnă, sau o canadiană de ploaie. Eşti dispus să cheltuieşti pentru tine, astăzi!  Sambată este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă – sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi dar neglijaţi. Probabil ca te duci la cumparaturi, duminica o sa vrei sa faci putina curatenie in casa si în suflet.  Ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Sfârşitul weekendului, adică duminică seara te gaseste în activitate, dar fără niciun scop…  

GEMENI   O prietenă mai veche îţi iese in cale cu gânduri bune. Poţi avea încredere. Vă aşezaţi la o cafea şi o prăjitură şi vorbiţi despre soarta Europei şi a lumii, generalităţi, dar nimic personal! O bună parte din Gemeni trebuie să ocolească cu abilitate şi diplomaţie subiectele tabu de acasa, problemele tăioase din familie. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea!  Weekendul acesta trezeşte o bruscă dorinţă de excursii şi călătorii. Venus face aspecte favorabile cu zodia. Foloseşte perioada ca să-ţi lămureşti problemele de amor sau să începi alte cuceriri.  Se mai face lumină şi pe strada ta şi in acest weekend ai sentimentul că, în fine, zările îţi sunt deschise şi că până la urmă viaţa este plină de farmec.

RAC     Dimineaţa realizezi că ieri seară ai uitat să cumperi ceva. Dacă este cafeaua, ai o problemă! Dacă este mâncarea pentru pisicuţă, sau căţeluş ai mai multe probleme! Calm, foarte mult calm! Sâmbătă, cu Luna, patroana ta, favorabilă, ai mai multe oportunităţi şi posibilităţi, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. Configuraţia astrală te sprijină să obţii mai multă stabilitate în familie sau printre prieteni. În ultima zi din weekend îţi este mai uşor să învingi dificultăţile vieţii cotidiene – doar este duminica. Poti sa intalnesti o persoană deosebită şi întâlnirile de acest gen îţi încălzesc inima şi îţi oferă suficiente rezerve de bună dispoziţie şi optimism.

LEU   Începi să înţelegi că ai mai mult de construit pentru viitor decât măruntele griji pentru gospodărie şi serviciu. Pune pe hârtie gândurile care te frământă şi atribuie sarcini celor din casă. Puţin umor nu strică, când singura certitudine este lipsa certitudinii. Nu te poţi baza pe nimeni şi pe nimic, eşti pe nisipuri mişcătoare. Evită orice decizie luată  în stare emotivă.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece veţi constata ca nu ai cui sa-i ceri ajutorul.  Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta – aşa, pur teoretic. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes cel putin in acest weekend !

FECIOARA   Trebuie să ai mai multă grijă de sănătatea ta. Incep să scârţâie doar câte ceva, dar care te avertizează că în weekend trebuie să te relaxezi şi să te odihneşti, timpul distracţiei a trecut! Magnetismul personal al nativilor şi nativelor din Fecioară este în creştere – în special sâmbătă.  Duminică este o zi liniştită şi relaxantă în mijlocul familiei.  Acordă (valabil şi pentru alte zodii) mai mult timp familiei, prietenilor vechi – te vei simţi foarte bine in compania lor!  Un weekend obositoar, dar foarte plăcut, până la urmă. Seară de duminică deosebită în compania celor dragi.

BALANŢA   Ai sarcini şi griji noi de familie de azi pentru câteva zile şi nu prea îţi convine. Dar trebuie să te obişnuieşti şi să te organizezi, nu ai de ales. Pe seară primeşti veşti bune de departe. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături si petreceri. Sau cumparaturi pentru petreceri, pentru ca ceea ce cumperi in acest weekend va face mare placere celor dragi. Petrecere care, cum altfel, s-a stabilit pentru sâmbătă seara cu siguranţă, sărbătorirea zileide naştere! Sâmbătă, de asemenea, este un bun prilej pentru nativii şi nativele din Balanţă să călătorească şi/sau să înceapă o scurtă excursie. Pentru cei care, dintr-un motiv sau altul nu pot pleca de acasă, perspectiva se îmbunătăţeşte într-un mod spectaculos. Perioada este favorabilă, mai puţin în ceea ce priveşte noile relaţii amoroase.

SCORPION   Weekendul acesta îţi creează o mare problemă. Trebuie să pari mulţumit deşi nu eşti. Iar timpul ţi se pare prea scurt. Ieşi la o plimbare şi respiră aer curat în frigul care miroase a zăpadă! Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Un weekend bun în toate, mai puţin la bani. Nu trebuie sa faci cheltuieli importante. Nu  împrumuta bani, nu lua cu imprumut, ocoleşte cazinourile şi casele de pariuri. Mare oboseală în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program supraîncărcat  – sau tocmai de aceea. O schimbare este necesară… mai gândeşte-te!

SĂGETĂTOR  În acest weekend relaţiile cu cei apropiaţi se ameliorează mult, dacă mai era loc de aşa ceva. Există o bună chimie zodiacală între tine şi cei dragi aşa că zâmbeşte şi poartă-te frumos! O zi bună în ceea ce priveşte domeniul sentimental. Primeşti o informatie neasteptată, plăcută, însă, sau ai o întâlnire neanunţată cu o personă dragă.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.  Duminică eşti la un spectacol sau la o aniversare. Weekendul este o vreme când trebuie să accepţi responsabilităţi sporite într-o perioadă tensionată şi afectată financiar.  Asta inseamna ca trebuie sa faci o cheltuiala neprevazuta!

CAPRICORN   Trebuie să ai răbdare şi să analizezi figurile noi din anturajul de weekend. Relaţional eşti pe drumul cel bun, dar trebuie să te concentrezi mai mult şi să fii atent la detaliile sociale. Sâmbătă programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Duminică ai un program scurt: te trezeşti târziu şi te culci devreme, asta dacă nu te duci pe seară la vreun spectacol, club sau o petrecere de zi de naştere. O perioadă din nou puţin tensionată, duminică seara, mai ales de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important, însă. Mai mult comicării decat lucruri serioase.

VĂRSĂTOR  Zi bună pentru cumpărături şi taclale cu prietenele. Descoperi  cunoştinţe comune despre care nu mai aveai veşti demult. Atenţie, multă discreţie şi prudenţă, nu da prea mult din casă! În acest weekend esti intr-o perioada binecuvantată, de la bine la foarte bine. Cam tot ce iti propui iti iese – asta pentru ca dai dovada de mult realism si bun simt. Stelele avantajeaza in mod special activităţile legate de domeniile social şi amor. Nu că domeniile respective ar fi foarte bănoase, dar sunt… sensibile!  Este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter o să dobândeşti mai multe avantaje.  Weekendul este favorabil lucrurilor importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi, însă, că oamenii de succes nu sunt obosiţi! Nu par că sunt obosiţi!

PEŞTI   Ai multe planuri în acestă sâmbătă. Prea multe pentru un singur om, aşa că mai gândeşte-te şi la ziua de mâine. Intră într-o librărie şi cumpără o carte, vei descoperi că ai nevoie de ea! Domeniul sentimental este bine aspectat. Sâmbătă este o perioadă bună pentru implicare în problemele altora, adică ceva bârfe la obiect şi intrigi suculente. O veste bună, pe seară. Configuraţia stelelor arată o perioada buna, mai ales in ceea ce priveşte sănatatea şi amorul. Luna te îndreptăţeşte să speri în rezolvarea favorabilă a problemelor tale sentimentale, sau măcar in amânarea lor. Duminică este o zi bună pentru cumpărături, întâlniri, scurte ieşiri la plimbare în oraş, sau mici vizite. Alege ce îţi place mai mult! Poti sa incepi sa-ti faci proiecte pentru urmatoarea perioada, următoarea săptămână. Asa trece ziua mai repede si afli ce idei au si prietenii sau membrii familiei tale.

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: