O peșteră din Banat a fost locuită încontinuu, din PREISTORIE. Cine sunt ocupanții actuali
- Georgeta Petrovici
- 7 aprilie 2017, 11:41
În Banat se găsește singura peșteră din lume unde, anual, au loc concerte de mare amploare. Mii de melomani urcă muntele la Românești, pentru a asculta simfonii printre stalactite și stalagmite. Niciunde în lume nu au loc concerte în peșteri cu așa public numeros. Turiștii pot înainta, prin galerii, 340 de metri în munte, însă peștera e mult mai adâncă. Ea a fost explorată doar 1.450 de metri în adâncime. Dincolo de concerte însă, Peștera Românești este cu totul specială datorită celor care locuiesc în ea în prezent.
Situată la poalele munţilor Poiana Ruscă, peştera Româneşti a fost locuită încă din preistorie și continua să fie ocupată și în prezent. Peştera s-a format în urmă cu mai bine de 100 de milioane de ani. Primele urme de locuire umană a peşterii datează de mai bine de 10.000 de ani.
Cercetările din 1949, conduse de arheologul Marius Moga au scos la iveală dovezi de locuire din paleoliticul superior: o vatră de foc pe care erau opt colți de Ursus Spelaeus și două instrumente din os. Din locuirea neolitică, în afară de ceramica aparținând culturii Tisa (I-II), s-a descoperit și o groapă ce a servit ca depozit de cereale. Din perioada de tranziție la epoca bronzului provin materiale aparținând grupului cultural Băile Herculane - Cheile Turzii.
Liliecii melomani de la Românești
Dacă cu mii de ani în urmă în peștera Românești trăiau străbunii bănățenilor, în prezent peștera este în continuare locuită de lilieci.
Intrarea, de aproape zece metri, înaltă de doi metri, asigură un iluminat difuz al peşterii, în prima parte a ei. Pereţii sunt acoperiţi de alge iar într-o sală săpată în brecie tectonică – o raritate în peşterile din România – trăieşte o colonie aparte de lilieci care se bucură de temperatura constantă de 6-8 grade pe care o are asigurată aici, tot timpul anului. Liliecilor le place așa de mult locul, încât nu sunt deranjați defel de turiști. Iar concertele din peșteră, care au loc, constant, o data pe an, începând cu 1984, în octombrie, le fac bine. Muzica se întâmplă, spun specialiștii, chiar în perioada de împerechere a micilor zbutătoare, și le stimulează. S-a ajuns astfel ca, în 30 de ani, colonia de lilieci, care era pe cale de dispariție, să crească, confirmă speologii.
Cum se ajunge în peștera Românești
Accesul în zonă se face pe drumul dintre Deva și Lugoj - DN 68A pâna în localitatea Coșava, din Coșava urmându-se șoseaua spre Valea lui Liman până în satul Românești. De aici se urmează traseul marcat - cruce galbenă - ce părăsește satul în dreputul cimitirului și duce până la peșteră (o oră de mers pe jos). Traseul dintre sat și peșteră este accesibil cu mașini de teren sau cu garda mare până într-o poiană situată la câteva sute de metrii de intrarea în peșteră.