O nouă zi liberă pentru români. Proiect revoluţionar în Parlament. Anunţul momentului pentru toţi angajaţii

Sursa: Arhiva EVZ

Autoritățile iau în considerare reducere săptămânii de lucru de la cinci la patru zile. Românii ar urma să aibă trei zile libere pe săptămână, dar vor lucra zece ore pe zi, în loc de opt. Proiectul, care modifică Codul Muncii, este în dezbatere publică.

Codul Muncii ar putea fi modificat astfel încât românii să aibă trei zile libere, pe săptămână. Proiectul de lege este deja supus dezbaterii publicii și propune săptămâna de lucru de patru zile.

Program de 10 ore pe zi

Proiectul de lege nu prevede însă că și numărul de ore de muncă va fi redus.  „Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”, potrivit modificărilor aduse alin (1) al art 112 din Codul Muncii.

Avantaje și dezavantaje

În nota de fundamentare a proiectului legislativ se prezintă atât avantajele săptămânii de muncă de 4 zile, cât și dezavantajele. Oamenii vor fi mai odihniți pentru că vor avea trei libere și s-ar putea să dea un randament mai bun. În plus firmele din turism vor avea de câștigat.

Companiile care vor menține săptămâna de lucru de cinci zile, după aprobarea proiectului, vor fi nevoite să facă noi angajări, ceea ce înseamnă costuri mai mari.

„Dacă, per total, programul companiei va rămâne de cinci zile pe săptămână, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezultă că patronul trebuie să facă noi angajari. Aşadar, s-ar crea mai multe locuri de muncă, cu condiţia ca patronul să aibă cu ce să plătească noii angajaţi. Partea proastă este că, cel mai probabil produsele ar deveni mai scumpe, dar mai mulţi angajaţi înseamnă un consum mai mare în economie.

După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşii timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.