Potrivit unor studii, există posibilitatea ca noul coronavirus să se transmită de la mamă la făt. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă este şocant.
Cercetătorii au descoperit virusul în placentă, în cordonul ombilical sau în laptele matern.
Mamele pozitive la Covid-19 pot transmite virusul copiilor lor nenăscuţi, potrivit „unor probe concrete” demonstrate joi de cercetătorii a căror descoperire poate avea un impact asupra protecţiei femeilor gravide în timpul pandemiei.
Chiar dacă au fost cazuri izolate de copii infectaţi de coronavirus, aceste rezultate demonstrează legătura cea mai clară avută până astăzi privind transmiterea de la mamă la copil.
Virusul se găseşte în placentă şi în laptele matern
Cercetătorii au studiat 31 de femei internate în spital şi au găsit virusul într-o placentă, în vaginul unei femei şi în laptele matern. Au identifcat, de asemenea, aniticorpi specifici Covid-19 în cordoanele ombilicale la câteva femei, dar şi în probe de lapte.
Claudio Fenizia de la Universitatea de Studii din Milano, care este autorul studiului, a afirmat că rezultatele „sugerează în mod indubitabil” că transmiterea în uter e posibilă. „Dat fiind numărul persoanelor infectate în toată lumea, numărul femeilor care riscă ar putea fi în mod potenţial foarte ridicat”, a declarat el.
Niciunul dintre copiii născuţi în perioada studiului nu era pozitiv la Covid-19, a spus cercetătorul. „Chiar dacă transmiterea în uter pare posibilă, e prea devreme pentru a evalua în mod clar riscul potenţialelor consecinţe”, a mai spus el.
Un răspuns inflamatoriu specific
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat luna trecută că mamele infectate cu noul coronavirus ar trebui să continue să alăpteze. „Ştim că copiii au un risc relativ scăzut de infectare cu Covid-19, dar există un risc mare pentru alte boli şi condiţii care împiedică alăptatea la sân”, a afirmat directorul general a, OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Printre alte descoperiri, echipa de cercetători a identificat un răspuns inflamatoriu specific provocat de Covid-19 la aceste femei în plasma sanguină a placentei şi a cordonului ombilical.
Femeile studiate erau toate în al treilea trimestru al sarcinii, a afirmat cercetătorul adăugând că sunt în curs ulterioare cercetări la femeile care sunt pozitive la Covid-19 în prima perioadă a sarcinii. „Studiul nostru urmăreşte sensibilizarea şi invită comunitatea ştiinţifică să considere sarcina la femeile seropozitive ca un argument urgent pentru a caracteriza şi acţiona ulterior”, a afirmat profesorul Fenizia.
„Cred că promovarea prevenţiei este sfatul cel mai sigur pe care-l putem da acestor pacienţi în acest moment”. Studiul a fost făcut public la cea de a 23-a Conferinţă internaţională asupra SIDA desfăşurată în aceasată săptămână, notează 20 Minutes.