Creştere pe BVB la închiderea şedinţei. Aceeaşi situaţie şi pe bursele occidentale
- Dinu Boboc
- 23 septembrie 2011, 14:13
Bursa de Valori de la Bucureşri a închis şedinţa de tranzacţionare cu o creştere de peste 1%.
UPDATE 18: 30 La închiderea şedinţei BVB, indicele general (BET-C) avea un avans de 1,16%. Creşterea a fost temperată de evoluţia negativă a acţiunilor OMV Petrom şi BRD care au coborât cu 0,34% şi, respectiv, cu 2,05%. Revenirea a fost mai vizibilă în cazul indicelui BET-FI, care la închiderea şedinţei, avea 2,42% peste nivelul de vineri. La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau avansuri de cel mult 2,3%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est. Şi bursele din Statele Unite au deschis şedinţa de luni în creştere cu peste 1%. UPDATE 13.45. Şi Bursa de la Bucureşti a revenit pe creştere. La mijlocul şedinţei de astăzi, se înregistra o creştere de 0,65% într-o piaţă în care acţiunile BRD (BRD) au coborât cu 3,5%, iar prudenţa celor mai mulţi investitori a limitat lichiditatea la 8,5 milioane lei, sumă de aproape trei ori mai redusă decât rulajul din prima parte a şedinţei de vineri.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu cel mult 1,6%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu până la 1%. Bursele din Rusia şi Slovenia erau în scădere cu 0,5% şi, respectiv, cu 1%. UPDATE 12.14. Bursele europene au trecut pe creştere, după prima oră de tranzacţionare, propulsate fiind de speranţa privind încheierea conflictului din Libia şi reluarea exporturilor de ţiţei, transmite Reuters.
Indicele FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,8% până la ora 8:11 GMT (11:11 ora României), după ce a deschis în scădere cu până la 1%.
Indicele sectorului petrolului şi gazelor naturale a avansat cu 1,9%. Acţiunile grupului italian Eni, cea mai mare companie petrolieră străină din Libia, s-au apreciat cu 4,9% după ce rebelii libieni au intrat în capitala Tripoli. Au deschis în scădere Bursele europene au deschis în scădere, aproape de minimele ultimilor doi ani. Bursa de Valori Bucureşti nu a făcut excepţie, scăzând cu 0,74% la debutul şedinţei. Situaţia incertă este determinată de temerilor că economia globală se îndreaptă către o nouă rundă de recesiune, iar criza datoriilor de stat din zona euro ar putea conduce la o nouă blocare a pieţei de credit, transmite Reuters. Cei mai mulţi investitori nu au fost prezenţi la tranzacţionare, astfel că rulajul BVB abia a ajuns la 884.000 de lei, din care 68% au reprezentat transferurile cu acţiuni Fondului Proprietatea (FP). La ora 10:15 , indicele extins al Bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, era în coborâre cu 0,78%.
Bursele europene continuă linia descedentă
Tot pe scădere au deschis şi bursele europene. De asemenea, bursele din Asia au coborât luni cu cel mult 1%. Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a coborât cu 0,4% până la ora 7:10 GMT (10:10 ora României), după ce a pierdut vineri 1,7%. FTSEurofirst 300 a pierdut 16% în luna august, cel mai puternic declin din 1999, când a început calcularea acestui indice.
"Pieţele sunt influenţate de două sentimente, frica şi lăcomia, şi am trecut la frică în ultimele săptămâni. Temerile privind recesiunea se numără printre principalele motive de îngrijorare ale investitorilor şi am văzut cum mulţi indicatori economici au încetinit semnificativ", comentează un analist al Hargreaves Lansdown. Sectorul auto, cele mai mari scăderi
Acţiunile companiilor auto au cunoscut cea mai abruptă scădere în debutul şedinţei de luni, deoarece o nouă rundă de recesiune mondială ar afecta puternic vânzările de automobile. Indicele european al sectorului auto a coborât cu 1,4%, iar acţiunile BMW s-au depreciat cu 3,1%. CITIŢI ŞI:
- Fondul pentru salvarea Europei întârzie să apară
- SUA sau Europa - cine reprezintă o ameninţare mai mare pentru economia globală?
- Dezastru pe bursele europene: cea mai mare scădere din ultimii ani
- Decizie şoc: Agenţiile de evaluare retrogradează, pentru prima dată în 70 de ani, ratingul SUA la AA+
- Se extinde criza datoriilor suverane?