O nouă revoluţie la Timişoara

Peste o mie de suporteri timişoreni au blocat, aseară, intrarea în oraş dinspre Bucureşti, protestând faţă de penalizarea de 6 puncte impusă de FRF clubului FC Timişoara.

În cursul după-amiezei, fanii violeţi şi-au arătat simpatia faţă de echipă la antrenamentul din baza Politehnicii, după care au plecat spre Calea Lugojului, unde s-au aşezat pe asfalt blocând circulaţia pe cea mai importantă cale de acces în Timişoara.

Traficul a fost deviat pe rute ocolitoare şi poliţiştii sosiţi imediat la faţa locului au reuşit să păstreze calmul şi ordinea. Lucrurile s-au complicat în momentul în care şi-au făcut apariţia jandarmii. Echipaţi cu scuturi, bastoane, lansatoare de rachete şi tunuri cu gaze, jandarmii n-au stat prea mult pe gânduri.

Fără să încerce să negocieze cu protestatrii, şeful dispozitivului a urlat câteva cuvinte neintiligibile în portavoce, a tras o rachetă de semnalizare în aer, după care a dat ordinul de atac.

Scutierii au lovit fără milă în faţa lor unde se aflau câţiva adolescenţi care au fost rapid daţi la o parte. „La Revoluţie nu v-am prins dar acuma tot pun mâna pe unul să îl strâng de gât”, striga mama unui puşti aflat în mijlocul galeriei poliste. Jandarmii au acoperit grupul de protestatari cu gaz lacrimogen şi i-au lovit cu putere pe toţi suporterii aflaţi de şosea.

Membrii galeriei timişorene s-au regrupat la o sută de metri de locul intervenţiei şi au început să arunce cu pietre spre forţele de ordine. După o bătălie soldată cu cel  puţin doi răniţi grav, un suporter şi un jandarm, ostilităţile s-au încheiat cu o înţelegere tacită.

Răniţi abandonaţi pe asfalt

Grupul de suporteri, care între timp s-a mărit considerabil, a pornit scandând cu furie împotriva lui Zambon, a federaţiei şi a jandarmilor spre centrul oraşului.

Răniţii au rămas întinşi pe asfalt, pentru că jandarmii nu s-au gândit să anunţe salvarea înainte de intervenţia în forţă. În Piaţa Operei, grupul de suporteri alb-violeţi a ajuns la aproape 8000 de oameni. În Piaţa simbol a Revoluţiei de la Timişoara, iubitorii fotbalului şi-au strigat din nou furia încercând să atragă atenţia asupra nedreptăţii suferite de echipa lor favorită. De această dată, jandarmii au stat la distanţă, astfel încât protestul s-a încheiat fără incidente violente.

Negocieri la Prefectură

Ieri, liderii galeriei, şefii jandarmilor şi subprefectul Laviniu Bedrosian au încercat să găsească o cale de dialog. Liderii galeriei s-au plâns de intervenţia violentă a jandarmilor susţinând că din cauza gazelor lacrimogene au avut de suferit femei şi copii.

Şeful dispozitivului mobil de jandarmi, Alexandru Sîrcă, rănit şi el cu o seară în urmă de o piatră încasată în plină figură, a spus că manifestaţia a fost ilegală şi oamenii săi au fost siliţi să intervină.

Cristian Brâncovan, lider al galeriei alb-violete, a ţinut să precizeze că a fost vorba de un protest spontan.

„Am fost prezenţi şi noi liderii acolo, dar am stat la distanţă pentru că era o acţiune ilegală”, a spus Brâncovan.

”Suporterii au fost civilizaţi ţi au manifestat paşnic, dar, cu toate acestea, jandarmii au dat cu gaze fără să ţină seama că în mulţime erau femei şi copii” a spus un alt lider al galeriei, Alin Boldura.

„Spiritul Timişoarei este unul de toleranţă şi nu vrem ca Timişoara să devină o a doua Craiova”, a amintit subprefectul Lavinu Bedrosian.

Directorul executiv al FC Timişoara, Ioan Negrei, prezent şi el la întâlnire, a ţinut să precizeze că FC Timişoara nu a încercat să facă nimic pentru a încuraja manifestaţiile de stradă. „N-am instigat şi nu ne-am implicat”, a spus Ioan Negrei.

Marian Iancu, judecat de Comisia de Disciplină

Ca urmare a declaraţiilor pe care le-a făcut, ieri, la adresa conducerii FRF, Marian Iancu va fi judecat de Comisia de Disciplină a Federaţiei.

"Asupra tuturor declaraţiilor făcute de domnul Iancu există sesizări către Comisia de Disciplină, care va analiza dacă acestea întrunesc sau nu elementul material al abaterii disciplinare referitoare la sancţionarea pentru declaraţii calomnioase", a declarat juristul FRF, Justin Ştefan.

Oficialul a precizat că, în următoarea şedinţă, Comitetul Executiv al FRF va elimina sancţiunea cu depunctarea pentru declaraţii calomnioase a oficialilor cluburilor şi o va înlocui cu penalităţile finaciare de 100.000 şi 200.000 de lei.

Preşedintele FC Timişoara i-a acuzat pe oficialii FRF Mircea Sandu şi Adalbert Kassai că au emis documente false care i-au favorizat omului de afaceri Claudio Zambon câştigarea, litigiului în cazul palmaresului grupării Politehnica Timişoara, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane.

Iancu a mai afirmat că i-a dat bani preşedintelui Mircea Sandu pentru a se asigura că va avea parte de un arbitraj corect.