Astronomii anunță detectarea unei planete situată în apropiererea Soarelui. Această planetă este extrem de ușoară și poate susține viața, căci ar părea că există apă lichidă la suprafața ei.
Telescopul Observatorului European de Sud, poziționat în Chile, a detectat o planetă ce orbitează în jurul unei stele, numită Proxima Centauri.
Această planetă are doar o treime din masa totală a planetei Pământ, astfel că a fost catalogată drept cea mai ușoară dintre cele 3 detectate până acum în sistemul Proxima Centauri, la puțin peste patru ani lumina distanță de Soare.
Cercetătorii afirmă că este și una dintre cele mai ușoare planete descoperite vreodată, dintre acelea care se află în afara Sistemului Solar.
Planeta pare să fie plină de lumi noi, interesante
Joao Faria, cercetător la Institutul de Astrofizică și Științe Spațiale din Portugalia și autor principal al studiului privind noua planetă, afirmă că „descoperirea arată că cel mai apropiat vecin al nostru stelar pare să fie plin de lumi noi interesante, la îndemâna unor studii ulterioare și explorări viitoare”.
Astronomii au remarcat că această planetă orbitează între o stea și zona sa locuibilă, adică un spațiu exterior stelei, dar din jurul ei, unde se poate forma apă lichidă dacă acolo există o planetă.
Anterior, oamenii de știință au descoperit alte două planete, Proxima b și Proxima c, prima orbitează la fiecare 11 zile și are masa comparabilă cu cea a planetei noastre, iar a doua se află pe o orbită mai lungă de cinci ani în jurul stelei-reper.
Noua planetă ar putea susține viața, căci are potențial de a se forma apă pe suprafața sa
Proxima b e cunoscută încă din 2020, iar în timpul acestei descoperiri, oamenii de știință au sesizat indicii ale unui semnal corespunzător unui obiect cu o orbită de cinci zile.
Din cauza faptului că semnalul era unul slab, a fost nevoie de performanțele ESPRESSO (Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations), un instrument de observare care a confirmat că acele semnale nu erau doar rezultatul unei transformări a stelei, ci erau semnalele unei adevărate planete.
„După obținerea de noi observații, am putut să confirmăm acest semnal ca o nouă planetă candidată. Am fost entuziasmat de provocarea de a detecta un semnal atât de mic și, făcând acest lucru, de a descoperi o exo-planetă atât de aproape de Pământ.” a spus astronomul Faria.