Evenimentul Zilei > Politica > O nouă minciună a lui Predoiu în scandalul cu Sima. Liberalul nu i-a fost avocat
O nouă minciună a lui Predoiu în scandalul cu Sima. Liberalul nu i-a fost avocat

O nouă minciună a lui Predoiu în scandalul cu Sima. Liberalul nu i-a fost avocat

După pozele publicate de EVZ în care apărea alături de Cristian Sima, Cătălin Predoiu a revenit cu explicaţii în care a încercat să-și reevalueze poziţia.

În urmă cu câteva zile, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, afirma despre relaţia sa cu brokerul fugar stabilit în Elveţia, Cristian Sima: „Cu domnul Sima a fost ca şi cu oricare om. I-am dat «Bună ziua!» şi cam atât, o relaţie civilizată”. Această dezicere l-a enervat pe Cristian Sima. După ce EVZ a publicat o scrisoare deschisă a lui Sima către Predoiu, însoţită de mai multe poze ale candidatului PNL împreună cu brokerul de la petrecerea de Revelion din 2011, în locuinţa lui Sima din Elveţia, Predoiu a revenit cu mai multe explicaţii.


El a spus că în calitate de avocat nu poate să dea informaţii în legătură cu cei care i-au fost la un moment dat clienţi. „Eu sunt şi un avocat şi ca orice avocat am obligaţia de rezervă cu privire la viaţa mea privată. Eu nu am voie potrivit principiilor profesiei de avocat să exprim public nimic din ceea ce ţine de viaţa mea privată şi care depăşeşte dacă vreţi, o anumită sobrietate în public, cu atât mai mult cu cât te intersectezi cu oameni care nu ţi-au fost doar prieteni, amici şi cunoştinţe, te intersectezi şi cu oameni care ţi-au fost la un moment dat clienţi. Cu alte cuvinte, trebuie să înţelegeţi ca eu nu pot şi nu o sa fac niciodată publice aspecte care ţin de viaţa mea privată sau a celor cu care am intrat în legătură”, a spus Cătălin Predoiu.

Cu toate acestea, Cristian Sima a punctat, pentru EVZ, că Predoiu nu i-a fost niciodată avocat. Mai mult, Cătălin Predoiu s-a retras din activitatea de avocat în 2008, atunci când a fost numit în funcţia de ministru al Justiţiei, doar numele său a rămas în denumirea casei de avocatură până în 2013.

A revenit asupra declaraţiilor

Mai mult, ieri, Predoiu a recunoscut autenticitatea pozelor cu Sima şi a revenit asupra declaraţiilor făcute potrivit cărora îl ştia doar de „Bună ziua!”. El a spus că sunt poze pe care orice român le poate face la un Revelion. „Pozele despre care aţi vorbit sunt reale, făcute întro perioadă în care dl Sima era unul dintre cei mai apreciaţi experţi în materie de piaţă fiananciară din România, invitat la toate televiziunile, consultat în toate problemele are ţineau de piaţa financiară şi bursieră din România şi nu numai. Sunt poze în care nu fac nimic din ceea ce nu face orice alt român la un Revelion. Adică beau un pahar de vin şi se simt bine”, a punctat, ieri, Predoiu.

Întrebat dacă îl va da în judecată pe Sima, Predoiu a lăsat să se înţeleagă că nu va face acest lucru şi a adăugat că nu are nimic de ascuns, chiar dacă iniţial, zilele trecute, a negat relaţia apropiată avută cu Cristian Sima. „Eu sunt o persoană publică şi le cer votul bucureştenilor şi trebuie să îmi asum tot ce e legat de viaţa mea, indiferent dacă oamenii sunt fair play sau nu cu mine şi nu am de gând să fac nimic care să împiedice vreo informaţie să ajungă la cunoştinţa bucureştenilor pentru că nu am nimic de ascuns, dimpotrivă. Sunt fericit şi mulţumit cu viaţa pe care am duso până azi. Fiţi convinşi că va fi aşa şi în continuare”, a mai spus fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Întreaga dispută dintre cei doi a apărut după ce candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, a afirmat că nu îl cunoaşte foarte bine pe Cristian Sima, afirmaţii care l-au deranjat pe brokerul fugar în Elveţia. Pe cale de consecinţă, Sima a publicat din arhiva personală o poză făcută în locuința sa din Elveția, în care apărea împreună cu Cătălin Predoiu, cu ocazia Revelionului din 2011.

Predoiu s-a zbătut să rămână premier sau ministru al Justiţiei

Anterior, în cartea sa „Marea Spovedanie”, Cristian Sima scrisese referitor la Cătălin Predoiu cum s-a zbătut să rămână premier sau măcar ministru de Justiție, indiferent de culoarea politică a guvernului. „Predoiu speră ca Boc să demisioneze și el să fie numit prim ministru. Mergem în bârlogul SRI, în vechea casă făcută de Carol pentru Lupeasca. E stînjenitoare, un amestec de comunism, brancovenism și noile gusturi post decembriste. E o casă în care nu te simți în niciun secol. La masă, eu, Predoiu, Dăianu, Maior, Coldea. Predoiu a cerut întîlnirea pentru a le povesti ce se întîmpla dacă euro va cădea, sau dacă se va sparge în două (…) Coldea pare cel mai inteligent și respinge categoric această soluție. La sfîrșit situația rămîne la fel și nu se trage nicio concluzie. După un timp, Predoiu îmi spune: «Au zis că ești deștept, dar ești incontrolabil»”.

Ce spun candidaţii la sectoare

Întrebaţi în legătură cu acest scandal, candidaţii PNL la primăriile de sector consultaţi de EVZ, au luat apărarea colegului lor de partid. Astfel, Cristina Pocora, candidatul PNL la Primăria Sectorlui 3, a afirmat că Sima are, probabil, interese personale. „ Nu înţeleg de ce dl. Sima se străduieşte să facă publice nişte fotografii personale, cred că fiecare cetăţean are astfel de poze la o petrecere de Revelion.” La rândul său, Răzvan Mironescu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 6, a afirmat: „Scrisoarea conţine nişte informaţii cu caracter privat irelevante pentru campania electorală şi pentru poziţia domnului Predoiu de candidat PNL pentru PMB. În plus, vin din partea unei persoane care se ascunde de justiţie şi a cărei moralitate este cel puţin discutabilă. Aceeaşi persoană avea cuvinte de laudă în 2012 la adresa lui Cătălin Predoiu. Nu este vorba de vreo ilegalitate sau vreo informaţie compromiţătoare, sunt pur şi simplu bârfe fără relevanţă pentru public”.

Blaga îi ia apărarea lui Predoiu

Întrebat în legătură cu scandalul Predoiu-Sima, co-preşedintele PNL Vasile Blaga, a afirmat că relaţia dintre cei doi este „normală” şi că Predoiu nu va fi afectat de aceste dezvăluiri în campania electorală. „În acea vreme, domnul Sima era invitat permanent la televizor în calitate de analist financiar. Oamenii care merg la petreceri pot să mai apară şi în poze”, a spus Vasile Blaga, pentru EVZ.


FOTO: Vasile Blaga