Primarul general, Gabriela Firea, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, şi managerul Spitalului clinic de urgenţă “Sfântul Ioan”, Robert Agafiţei, au semnat astăzi un protocol de colaborare pentru construirea unei maternităţi în curtea unităţii medicale “Sfântul Ioan”.
"Pe tot parcursul colaborării noastre, dincolo de oferirea terenului, vă stăm la dispoziţie cu sprijin şi pentru obţinerea tuturor avizelor necesare, şi pentru campaniile de informare şi mediatizare, pentru a putea să strângeţi cât mai mulţi bani. Şi noi, de asemenea, şi ca instituţie, şi ca persoane private vom sprijini acest efort, pentru a aduna suma necesară construirii maternităţii. Mi se pare că acest proiect este unul de suflet", a spus Gabriela Firea, citată de Agerpres. Edilul şef al Capitalei a punctat faptul că, în acest an, în Bucureşti, bugetul destinat sănătăţii este de 111 milioane euro, în condiţiile în care anii anteriori sumele se situau undeva în jurul pragului de 40-50 de milioane de euro. Firea a afirmat că viitoarea maternitate va fi una "de referinţă" pentru întreaga ţară. La rândul său, Eugen Iancu a apreciat că semnarea protocolului “este poate cel mai bun lucru pe care îl putem face (…) Este un simbol al renaşterii şi este un proiect foarte necesar bucureştenilor. Vrem să fie cea mai modernă maternitate", a precizat preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010. Robert Agafiţei a subliniat că este prima dată în România când se demarează un astfel de proiect.
"În momentul de faţă, maternitatea funcţionează într-o clădire care este construită în 1938. Vă daţi seama că nu ai cum să faci circuitele necesare, la standarde europene, astfel încât să funcţioneze aşa cum ar trebui. (...) Am discutat în prealabil cu domnul Iancu, şi în anii trecuţi cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, care au spus că ne sprijină în ceea ce priveşte partea de logistică şi de know how pentru a face acele circuite şi trasee necesare unei maternităţi la standarde europene. Noi avem personal, avem medici care să lucreze, doar trebuie relocaţi din maternitatea veche în cea nouă. Este vorba de o maternitate cu 110 paturi - exact acelaşi număr pe care îl avem noi acum", a spus el.
Lucrările de construcţie a maternităţii trebuie să fie demarate în maximum doi ani
Protocolul semnat astăzi a fost în prelabil aprobat pe 22 februarie de către consilierii municipali. Valoarea estimată a maternităţii este de 12.000.000 euro, aceasta urmând să se actualizeze succesiv în funcţie de sumele adunate şi de preţul real al dotărilor achitat de către asociaţie. Există şi o condiţie stipulată clar în document care, nerespectată, ar putea duce la anularea sa; este vorba despre obligativitatea părţilor de a demara proiectul construirii maternităţii în maximum doi ani de la semnarea acordului de colaborare. Asociaţiei îi revine obligaţia să iniţieze şi să susţină cu propriile mijloace campanii de colectare a fondurilor necesare. De asemenea, asociaţia are obligaţia de a finaliza construcţia edificată pe terenul proprietate al municipiului Bucureşti şi de a proceda la predarea investiţiei realizate.