O nouă mare criză în Europa. Fermierii sunt nevoiți să renunțe la munca lor

Fermieri români. Sursa foto: Arhiva EVZ

Războiul din Ucraina i-a afectat foarte tare și pe femieri. Aceștia se confruntă cu creştere a îngrăşămintelor uriașă și sunt nevoiți să renunțe la culturile muncite.

Pentru a putea face faţă crizei în creştere a îngrăşămintelor, fermierii europeni renunţă la culturile de seminţe oleaginoase în favoarea celor de mazăre. Ei încearcă să scadă consumul de îngrăşăminte pe bază de azot.

Eforturile pe care aceştia le fac pentru a folosi mai puţin din nutri­enţii vitali pentru culturi de bază ca grâul şi rapiţa nu este suficientă, iar prețurile nu scad. Multe dintre fabricile de îngrăşă­minte ale Europei s-au închis din cauza războiului din Ucraina, iar femierii au rămas fără produsele de care aveau nevoie.

Unii fermieri şi-au asigurat îngră­şă­minte pentru culturile de anul a­cesta înainte ca preţurile să crească, dar nu au luat în calcul și facturile pentru următoarea recoltă. Lucrul cu trac­torul şi uscarea cerealelor au devenit un lux și nimeni nu știe ce va urma. „Este imposibil să faci planuri“, arată Adam Nowak, un fermier din Polonia.

Fermierii sunt afectați de prețuri

Producţia de cereale a UE a scăzut cu 9% în acest an, fermierii au luat în calcul culturi care necesită mai puţine îngrăşă­minte, potrivit lui Vincent Braak, analist la Strategy Grains. Nici situația crescătorilor de animale nu este mai roz. Vacile produc mai puţin lapte în lipsa dietei potrivite, iar fermierii se tem că vor fi nevoiţi să-şi vândă o parte din efec­tivele de animale.

Sursa foto: Pixabay

Fermierul britanic Richard Bramley şi-a redus utilizarea de îngrăşăminte pe bază de azot în ultimele două sezoane şi speră că noi echipamente îl vor ajuta să o reducă şi mai mult. El a investit 23.000 de lire sterline pe un senzor care detectează sănătatea plantelor. Acesta a declarat că este singura modalitate prin care își poate ține afacerea în picioare, potrivit Bloomberg.

Ce se întâmplă cu fermierii din România

Și fermierii din România sunt speriați de prețurile uriașe. Îngrășămintele cele mai căutate (cele azotate, pe care le poate produce Azomureș Tg. Mureș) s-au scumpit de 2,99 ori, până la o medie de 658 euro / tonă. Media ascunde prețuri mari, cum sunt cele ale ureei, care sunt și foarte volatile, între 3.500 și 5.500 lei pe tonă (715 – 1120 euro / t).

„Din vara anului 2021, când prețul gazului a început să crească, prețurile la îngrășăminte au crescut de 2-3 ori, în funcție de produs, în timp ce prețul gazului a crescut de peste 10-15 ori (de la 20-25 euro până la 250-300 euro/MWh”, a răspuns Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș.