O nouă lovitură pentru uraniul românesc

O nouă lovitură pentru uraniul românesc

Compania Naţională a Uraniului a pierdut al treilea contract, în doar un an, cu Nuclearelectrica, în favoarea canadienilor, care au oferit „preţul cel mai mic în mod substanţial” pentru dioxidul de uraniu

Anunţul făcut de Nuclearelectrica vine la o zi după ce Ministerul Energiei se arăta îngrijorat că actori terţi din piaţă „s-ar putea manifesta prin practicarea unor prețuri de ruinare cu consecințe deosebit de grave pentru asigurarea securității în aprovizionarea cu materie primă necesară fabricării combustibilului nuclear”.

Îngrijorarea Ministerului vine tardiv şi pare o dovadă de cinism, dat fiind că instituţia este acţionar la ambele companii de stat, Nuclearelectrica (SNN) şi Compania Naţională a Uraniului (CNU).

Cameco a îngenunchiat producătorul naţional

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit datelor primite de la SNN la solicitarea EVZ, noua procedură de achiziţie a fost organizată în această lună. La ea au fost invitaţi să depună oferte cei doi furnizori calificaţi, dar procedura s-a finalizat cu „atribuirea unui nou contract către Cameco, oferta lor având preţul cel mai mic în mod substanţial”.

Ulterior, compania a precizat că preţul este de 373,58 lei kg/U în UO2 şi reflectă nivelurile de piaţă. Noul contract va intra în vigoare în ianuarie 2017, va avea tot o durată de 6 luni şi aceeaşi cantitate de 120 tone UO2 ce urmează a fi livrată.

Nuclearelectrica se justifică spunând că a decis să încheie contracte pe termen scurt, respectiv pe şase luni, pentru a da posibilitatea CNU de a implementa măsurile de redresare, astfel încât şi producătorul român să poată participa ulterior la o licitaţie pentru încheierea unui contract pe termen lung (4 ani). Pe de altă parte, Nuclearelectrica este, prin lege, singurul client al CNU care rămâne decapitalizată, fără sursă de venituri. Asta deşi Ministerul Energiei spune, în Strategia Energetică finalizată recent, că menţinerea unui ciclu nuclear complet este un obiect strategic naţional.

Odată cu prăbuşirea CNU, Cameco rămâne singurul furnizor posibil al SNN, producătorul de stat care asigură circa 19% din producţia naţională de energie.