Războiul din Ucraina are consecințe economice devastatoare asupra țărilor europene. Este și cazul României, unde costurile la energie electrică, gaze naturale, carburanți și alimente s-au majorat semnificativ. Producătorii de grâu avertizează că pâinea se va scumpi la rândul său și, în perioada următoare, ar putea să atingă un preț de până la 4 lei.
Prețurile la produsele făinoase urmează să se majoreze semnificativ în perioada următoare. La fel se va întâmpla și în cazul pâinii, care în prezent costă circa 2 lei.
Pâinea se va scumpi până la 4 lei în viitorul apropiat
Producătorii de grâu avertizează, însă, că urmează noi scumpiri. În perioada următoare, pâinea va costa, în funcție de locul de unde va fi achiziționată, 4 lei.
„Coșul zilnic va fi destul de afectat, energie pe burse a crescut, gazul s-a scumpit, contează foarte mult şi costul producție”, a spus Nicu Vasile, producător de grâu, marți, într-o intervenție televizată la Antena 3.
„Grâul s-a scumpit, energia s-a scumpit, gazele s-au scumpit, prețul îngrășămintelor a crescut cu 400% faţă de anul trecut, într-o perioadă destul de scurtă. România are nevoie anual de 3,1 milioane de tone de grâu şi secară”, a mai spus el.
Rusia a suspendat exportul de îngrășăminte
Îngrășămintele se vor scumpi și mai mult. De această dată, verdictul a fost dat de mai marii Rusiei, care au hotărât ca toate exporturile de îngrășăminte agricole să fie suspendate, invocând „sabotajul” companiilor de transport străine.
Decizia venită de la Moscova a fost luată în contextul războiului pentru ocuparea Ucrainei, care a dat naștere unor vulnerabilități semnificative pe plan internațional.
„În prezent, apare o situație în care, din cauza sabotajului livrărilor de către o serie de companii de logistică străine, fermierii din Europa și din alte țări nu pot primi cantitățile de îngrășăminte contractate”, a transmis Ministerul rus al Industriei într-un comunicat de presă.
„Ministerul rus al Industriei și Comerțului a fost nevoit să le recomande producătorilor ruși să suspende temporar expedierea de îngrășăminte pentru export”, se arată în documentul citat.
Urmează o nouă criză în agricultura din România
Vestea este teribil de proastă pentru România, în contextul războiului actual, Rusia fiind unul dintre principalii producători mondiali de îngrășăminte agricole. Europa și Brazilia, în special, sunt foarte dependente de îngrășămintele rusești.
Amintim că Rusia a mai oprit exporturile de îngrășăminte pentru o perioadă inițială de șase luni la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Acest lucru a exacerbat creșterea prețurilor pe piețele mondiale, care a avut loc deja din cauza prețurilor mai mari la energie.
De asemenea, Rusia este cel mai mare exportator de grâu și un furnizor important de orz și porumb. Ocuparea Ucrainei de către forțele militare rusești va consolida și mai mult poziția crucială în domeniul cerealelor. Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și 16% din exporturile mondiale de porumb. 90% din importurile UE de ulei de rapiță provin din Ucraina.
Odată ce Moscova decide să restricționeze exporturile ca rezistență la sancțiunile Occidentului, rezultatul nu este altul decât o creștere bruscă a prețurilor la alimente și tulburări sociale în mari părți ale lumii. Să ne amintim Primăvara arabă, care a fost cauzată mai puțin de dorința de democrație și mai mult de protestele împotriva prețurilor excesive la alimente.