O nouă lege limitează numărul de porci ce pot fi crescuți în propria gospodărie sau în ferme. Amenzile ajung până la 15.000 de lei

Porci. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un proiect de act normativ prevede că într-o gospodărie nu pot fi crescuți mai mult de 15 porci. Regulile vor fi schimbate și pentru micile ferme. Pe lângă dispozițiile stricte sunt introduse și amenzi usturătoare.

O ordonanță de Guvern, care se află în dezbatere publică, stabilește numărul maxim de porci pe care o persoană îl poate avea în propria gospodărie, dar și reguli noi pentru fermele care se ocupă cu creșterea și exploatarea acestor animale.

Amenzi mari

Mai exact, o persoană fizică nu mai poate crește în propria gospodărie mai mult de 15 porci. Animalele trebuie înregistrate la DSVSA. În plus, oamenii trebuie să se asigure că animalele sunt ținuți în țarcuri îngrădite și că nu există posibilitatea să intre în contact cu porcii din alte gospodării sau cu cei sălbatici.

Actul normativ prevede și sancțiuni în cazul nerespectării noilor dispoziții. Amenzile nu sunt deloc mici: între 1.500 și 3.000 de lei pentru persoanele fizice și între 9.000 și 15.000 de lei în cazul micilor ferme. Noul act nomativ are ca scop controlarea și în final eradicarea pestei porcine în România.

Reguli pentru fermieri

Și în cazul micilor ferme sunt introduse reguli stricte ce vor trebui respectate după intrarea în vigoare a actului normativ. Operatorul are obligația de a solicita identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date.

Operatorii au obligaţia respectării următoarelor cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile nonprofesionale:

-să deţină porcinele în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;

-să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor și spălarea mâinilor;

-să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din adăpost;

-să nu intre în adăpostul de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;

-să notifice medicul veterinar de liberă practică împuternicit /medicul veterinar oficial cu privire la:

1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor; 2. orice sacrificare de urgență efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor; 3. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie în termen de maximum 24 de ore; -echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploatație să fie folosite exclusiv acestei activități;

-să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni;

-să notifice medicului veterinar de liberă practică împuternicit deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială în vederea luării în evidență de către acesta, se arată în actul normativ.