O nouă lege europeană intră în vigoare în România. Cine n-o respectă riscă amenzi colosale

Haine. Sursa foto: Pixabay

O nouă lege europeană intră în vigoare în Români începând cu 2025. Cine nu respectă planul impus de Uniunea Europeană riscă amenzi colosale.

O nouă lege europeană cu sancțiuni aspre

Deșeurile textile vor fi reciclate în containere special amenajate, la fel ca deșeurile din plastic, hârtie, sticlă sau metal. Această nouă lege este impusă deoarece 95% din deșeurile textile sunt incinerate sau aruncate. Tot din 2025  producătorii vor trebui să recicleze separat deşeurile, dar pe cheltuiala lor.

S-a constat că majoritatea dintre noi aruncăm în jur de 11-12 kilograme de deşeuri textile pe an. Sunt situații când nu purtăm anumite haine sau foarte rar și decidem să le aruncăm. Din acest motiv a fost nevoie de o nouă lege care să impună reciclarea lor.

Oficialii europeni au găsit soluția, iar de anul viitor, va trebui să aruncăm deșeurile textile într-un container separat de cel de gunoi rezervat resturilor menajere.

O nouă lege europeană cu sancțiuni aspre. Sursa foto: Pixabay

Primăriile vor fi obligate să asigure acele containere

Primăriile vor fi obligate de o lege a UE să adauge în ciclul de colectare şi această nouă cerință, iar companiile vor trebui să asigure predarea separată a acestor categorii de deşeuri.

Deşeurile textile sunt o problemă din cauza materialelor care alcătuiesc produsul. În acest sens, toți producătorii de haine vor fi obligați să semneze un contract cu firmele de colectare a deșeurilor textile dar pe banii lor.

În Bucrești este mult mai simplu deoarece în parcările hipermarketurilor oamenii pot pune hainele vechi într-un container special. Deocamdată nu se știe exact dacă în urma acestei noi directive vom plăti mai mult pe hainele pe care le vom cumpăra de anul viitor.

Deja la Iaşi acest sistem funcţionează. Urmează să facă noi investiţii ca odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă să fie deja puşi la punct. Pentru asta s-au stabilit deja bugetele pentru anul viitor pentru a asigură cumpărarea acestor recipiente, a explicat pentru Observator, Cătălin Neculau, director Salubris Iaşi.

Foarte important cu privire la noua directivă UE, cei care nu respectă legea cu privire la reciclarea textilelor riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 60.000 de lei.