Proiectul de înfi ințare a instituției Avocatul Copilului a trecut tacit de Camera Deputaților, ne-a dezvăluit inițiatoarea legii - Andreea Paul. Liberala explică de ce este importantă această instituție pentru România și reclamă lobby-ul făcut de Avocatul Poporului - Victor Ciorbea - pe lângă deputații PSD de a respinge un proiect foarte popular în Europa
Drepturile omului încep cu drepturile copilului” este argumentul suprem al activiștilor care militează pentru drepturile minorilor. „40 de state europene au instituția Avocatul Copilului. Până și în Republica Moldova există această instituție”, explică inițiatoarea proiectului, Andreea Paul. Liberala spune că viitoarea instituție ar putea să se numească fie Avocatul Copilului, fie Comisariatul pentru drepturile copilului. „Am inițiat proiectul în data de 8 martie, iar la începutul lunii aprilie l-am depus la Parlament. Proiectul a venit în plen cu raport de respingere de la Comisia Juridică, dar le-am demontat argumentele.
De remarcat că PSD a votat împotrivă, iar PNL, ALDE și UNPR au fost pro. Fiind lege organică, PSD avea nevoie de 2/3 din totalul sufragiilor pentru a respinge proiectul. Nu le-a ieșit, așa că inițiativa noastră legislativă a fost retrimisă la Comisia Juridică. Cum termenul constituțional - 13 iunie - a fost depășit, proiectul a plecat automat, marți, 14 iunie, cu adoptare tacită, către Senat”, a explicat, pentru EVZ, Andreea Paul. Ea susține că inițiativa are mari șanse să fie votată în sesiunea din această toamnă. „Dacă nu se va aproba, voi relua procesul legislativ, pentru că este mare nevoie de această instituție. În plus, va crește infracționalitatea, dacă nu ne trezim din adormire”, afirmă deputata.
De ce avem nevoie de Avocatul Copilului
„Gradul de sărăcie extremă și de excluziune socială sunt cele mai importante și grave probleme ale celor mai mulți copii din România”, susține deputatul. În acest sens, Avocatul Copilului poate interveni cu politici sociale, cu recomandări de legi și va demara inițiative legislative în acest sens. „Un alt aspect este infracționalitatea în rândul copiilor, care a crescut cu peste o treime în ultimii cinci ani, unde copiii sunt și victime, și făptași. Nimeni nu vorbește
Îl urechează pe Victor Ciorbea
Încă din luna aprilie, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a transmis președintelui Camerei Deputaților un memoriu în care susținea că activitatea Avocatului Copilului s-ar suprapune cu cea a instituției pe care o conduce, mai ales că Avocatul Copilului ar urma să preia personal și bază materială chiar de la Avocatul Poporului. „Victor Ciorbea a făcut lobby intens la PSD pentru a nu fi votat proiectul. El are senzația că i se amputează una din atribuții și bugetul propriei instituții. Dar instituția nu e a lui. Avocatul Poporului a ratat multe momente de apărare a intereselor cetățenilor, iar în zona drepturilor copilului a avut rateuri și mai mari. Regret că se opune creării unei entități autonome a Avocatului Copilului, așa cum au toate țările dezvoltate și deștepte la cap”, a comentat Adreea Paul.
Istoricul instituției Avocatul Copilului
Primul birou al Avocatului Copilului a fost înființat în Norvegia, în 1981. În anii următori, mai multe țări din întreaga lume au decis să numescă un avocat pentru drepturile copilului. În funcție de țară, poziția instituției Avocatul Copilului în cadrul structurii statului variază și include o gamă largă de responsabilități. În Polonia, Avocatul Copilului a fost înființat prin Constituție, în 1997, și a început să funcționeze din 2000. În prezent, instituția există în 40 de state europene.
Portretul-robot al șefului
Andreea Paul susține că Avocatul Copilului va fi o instituție autonomă și independentă față de orice autoritate publică și vor fi impuse restricții foarte clare pentru ca instituția să nu fie politizată: „De pildă, șeful instituției va fi cetățean român, cu studii superioare, cu o vechime sau experiență recunoscută în activitatea apărării drepturilor copilului de 15 ani, trebuie să aibă experiență de minimum 5 ani ca ordonator principal sau delegat de credite. Șeful va avea un caracter integru și se va evidenția printr-o înaltă autoritate morală și sensibilitate față de problemele sociale”. Legea mai prevede că mandatul șefului instituției va fi de șapte ani.