O nouă escrocherie online. Infractorii cibernetici folosesc site-urile televiziunilor pentru a-și atrage victimele

Hackeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Infractorii cibernetici folosesc datele de identitate vizuală a unor instituții de presă pentru a atrage eventuale victime. Dispeceratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia asupra ştirilor false din mediul online promovate prin folosirea imaginii Știrilor Pro TV. Utilizatorii online care nu sunt suficienți de atenți și cad în plasa hackerilor riscă să piardă sume importante de bani.

Dispeceratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unui nou tip de escrocherie care se defășoară în mediul online. Potrivit sursei citate, infractorii cibernetici se folosesc copiază siglele unor instituții de presă din România și se folosesc de acestea pentru a-și găsi victimele. DNSC dă ca exemplu ştirile false apărute în mediul online pentru care infractorii s-au folosit de identitatea vizuală a Știrilor Pro Tv.

„Atenţie la ştirile false apărute online, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituţii de presă din România! (...) Infractorii cibernetici se folosesc de imaginea StirileProTV pentru a da impresia că acest articol este promovat chiar de către ei, deşi domeniul webgameshelp[.]com este un indiciu clar că acest lucru nu este adevărat”, se arată într-un comunicat de presă al DNSC.

DNSC atrage atenția că infractorii cibernetici încearcă astfel, prin promovarea imaginii televiziunii respective, să atragă potențiale victime. Infractorii caută să obțină datele personale sau financiare ale acestora sub pretextul unei investiții în criptomonede. Odată obținute aceste date, prin escrocheria prezentată, sunt folosite pentru diferite activități infracționale.

„Aceştia încearcă să atragă potenţiale victime pentru a-şi furniza date personale, financiare sau de autentificare pe pagini de phishing, sub pretextul investiţiilor în criptomonedă”, au avertizat experţii din cadrul DNSC.

Sursa foto: DNSC

Site în ajutorul utilizatorilor de internet

Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice şi să evite cele mai întâlnite ameninţări din mediul online la adresa utilizatorului obişnuit, DNSC, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro.

Acesta este un instrument destinat utilizatorilor de toate vârstele, pe care îl pot folosi pentru a-şi îmbunătăţi şi perfecţiona frecvent rutina esenţială de securitate cibernetică.

Cum erau păcălite victimele din mediul online

În urmă cu doi ani, DNSC (la vremea respectivă CERT.ro) atrăgea atenția asupea unei campanii de tip scam din mediul online care îi viza pe utilizatorii din România. La vremea respectivă, infractorii au folosit identitatea vizuală a unor retaileri sau hypermarketuri cu o prezență la nivel național. DNSC atrăgea atenția că metodele infractorilor cibernetici vor migra către folosirea imaginii unor instituții de presă, pentru a da o aură de veridicitate poveștilor pe care o prezentau potențialelor victime.

Concret, atacatorii promovează posibilitatea obținerii unui câștig financiar rapid, printr-un site care conținea elemente de identitate vizuală similare cu site-ul stirileprotv.ro pentru a induce în eroare vizitatorii. În fapt, vizitatorii erau direcționați spre o altă adresă, complet diferită de cea a siteului de știri.

Într-un presupus articol de presă victimele erau păcălite cu posibilitatea unui câștig important, de până la 1.000 de euro pe săptămână. Tot ce li se cerea era să asculte un mesaj vocal de 30 de minute. După accesarea site-ului la care se făcea referire în text, utilizatorul era direcționat către o altă pagină, unde primea un mesaj de felicitare. I se aducea la cunoștință că se numără printre cei selectați să participe la un experiment financiar. Pas după pas, utilizatorul era îndemnat să sune la un anumit număr cu suprataxă, unde ar fi trebuie să asculte mesajul vocal pentru a primi banii.