Incidentul – primul de acest fel in istoria recenta – a avut loc pe 15 decembrie, la nord-vest de Subic Bay, chiar atunci cand USNS Bowditch, o nava de observare oceanografica, urma sa recupereze vehiculul subacvatic fara pilot (UUV), a declarat oficialul sub rezerva anonimatului. Oficialul american a mai spus ca SUA au facut deja demersuri formale pentru a recupera drona, relatează stirileprotv.ro

Inca dinaintea incidentului, nava Bowditch fusese urmarita indeaproape de un vas sub pavilion chinez. In momentul in care drona a iesit la suprafata, iar americanii se pregateau sa o aduca la bord, o salupa a pornit de pe vaporul chinez si a ridicat-o, asta in ciuda mesajelor de protest vehemente trimise de proprietarii de drept ai dispozitivului prin radio.

Vehiculul subacvatic fara pilot se afla in mod legal in Marea Chinei de Sud si efectua o misiune militara de recunoastere. Este un vas suveran, cu imunitate, apartinand Statelor Unite, care are inscriptionat in mod clar in limba engleza interdictia de a fi scos din apa. a declarat un oficial american. Tot el a precizat ca SUA au emis un protest oficial si au cerut inapoierea dronei.