O modă ultimul răcnet printre adolescente: Fuga de acasă!

O modă ultimul răcnet printre adolescente: Fuga de acasă!

Conform statisticii, anul trecut s-au înregistrat 130 de sesizări de dispariţie, iar anul acesta în primele două luni, poliţiştii brașoveni s-au confruntat cu 19 astfel de cazuri.

Recordul absolut îl deţine o minoră care a dispărut de 16 ori de acasă. Toate aceste probleme pleacă de la lipsa de comunicare din familie sau la condiţiile financiare din familie. Poliţiştii se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de adolescente care aleg să plece de acasă. Din cele 130 de plângeri de dispariţie primite în 2011 au fost soluţionate toate, cu excepţia uneia, care privește o puștoaică din Vulcan. Aceasta a plecat de acasă în luna octombrie şi nu s-a mai întors. Imediat după ce poliţiştii sunt sesizaţi de dispariţia minorilor, demarează o amplă anchetă. „Ne deplasăm la domiciliul persoanei dispărute. Ridicăm obiecte personale care ne pot ajuta la un eventual test ADN. Apoi facem investigaţii în mediile frecventate de minori - la şcoală sau în locurile frecventate în timpul liber. Din păcate, trebuie să facem verificări la spitale şi la morgă, căci ne putem aştepta la ce-i mai rău, în cazul unei dispariții. Cu acordul familiei dăm publicităţii poze recente pentru a putea fi ajutaţi și de cetățeni. De obicei, în primă fază, rudele se feresc de orice mediatizare, pentru a nu se expune opiniei publice. Văzând că minora nu se întoarce acasă, ei aprobă acest lucru”, a declarat comisarul-şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt IJP Braşov.

De cele mai multe ori minorele sunt găsite în anturaje total nepotrivite pentru vârsta lor. „Au fost situaţii în care le-am găsit la domiciliile unor bărbaţi mult mai în vârstă decât ele, de 25, 35, uneori 40 de ani. Au mai fost găsite în baruri, cluburi, alteori frecventând gările CFR sau alte locuri rău famate”, precizează comisarul-şef Naghi.

Fuga de acasă este cauzată în special de comunicare dintre copii şi părinţi, lipsa de afecţiuni şi de atenţie. “Vin furioşi, în general supăraţi pe familie: pe mamă şi pe tată”, declarat Rodica Cânda, psiholog şcolar. sursa: bzb.ro

Ne puteți urmări și pe Google News