Infecțiile nosocomiale, care sunt responsabile de un număr mare de decese în rândul pacienților cu imunitate scăzută, pot fi prevenite cu ușurință prin intermediul uneia dintre cele mai simple metode.
Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) afirmă că igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM). Aceste măsuri previn până la 70% din IAAM și sunt cost-eficiente, contribuind la reducerea mortalității și morbidității, potrivit INSP cu ocazia Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor. Spălarea pe mâini poate preveni inclusiv infecții respiratorii sau diareice.
Soluția simplă pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale în rândul pacienților
Potrivit INSP, igienizarea consecventă a mâinilor poate preveni aproximativ 30% din afecţiunile diareice şi 20% din infecţiile respiratorii. Ziua Mondială a Igienei Mâinilor este marcată la nivel global în fiecare an la data de 5 mai, fiind o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) lansată în 2009.
În acest an, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor are ca temă „Salvează vieți: curăță-ți mâinile” și promovează îmbunătățirea acțiunilor de prevenire a infecțiilor și a rezistenței antimicrobiene, construind o cultură a siguranței și a calității în care igiena mâinilor are prioritate.
„Personalul medical trebuie să respecte cu stricteţe cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri de sănătate: înainte de a intra în contact cu pacientul, înainte de a îndeplini proceduri aseptice, după expunerea la fluide ale corpului, după contactul cu pacientul, după atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului.
Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ar trebui să ne spălăm mâinile cu apă şi săpun timp de minim 20-30 secunde, dacă acestea nu au murdărie vizibilă sau să ni le curăţăm cu gel alcoolic de mâini în lipsa apei şi săpunului. Dacă murdăria este vizibilă, spălarea ar trebui să dureze minim 30-40 de secunde.
Igiena mâinilor este esențială în multe situații, inclusiv înainte și după mese, înainte și după manipularea alimentelor, după folosirea toaletei, după suflare nasului, după strănut sau tuse, după contactul cu animale, după plimbările în aer liber, precum și înainte și după vizitarea sau îngrijirea unei persoane bolnave, potrivit știripesurse.ro.