O medie a sondajelor naționale arată că Hillary Clinton este înca în avantaj în competiția cu Donald Trump

O medie a sondajelor naționale arată că Hillary Clinton este înca în avantaj în competiția cu Donald Trump

O medie a sondajelor nationale arata ca Hillary Clinton este inca în avantaj, in competitia sa cu omul de afaceri Donald Trump. Scorul agregat este de 46% la 42%, ceea ce pare sa fie o marja relativ comfortabila, mai ales ca ea scoate in evidenta ca redeschiderea anchetei FBI cu privire la serverul personal, folosit de candidata pe cind era secretar de stat, nu pare sa fi avut un impact asupra alegatorilor.

Cu doar două săptamâni în urma, Hillary Clinton avea un avantaj considerabil, dupa ce Donald Trump fusese în ştiri cu alegaţii ca ar fi abuzat sexual femei. Candidatul republican a negat acele acuzatii, dar impactul lor in sondaje a fost considerabil. Apoi a urmat decizia directorului FBI de a redeschide investigatia cu privire la emailurile lui Clinton, dar șase din zece alegatori care nu au votat înca spun ca acea decizie nu le afecteaza votul, potrivit  corespondentului Europei Libere la Washington.

Pe de altă parte, faptul ca 32% au declarat că investigaţia face mai puţin probabil ca ei să voteze pentru Clinton pare la prima vedere semnificativ, dar fireste că depinde de compozitia eşantionului, acestia putind fi conservatori care oricum nu sunt înclinaţi să voteze pentru democrată.

Cea mai importantă întrebare care se pune acum este dacă sondajele se pot înşela, mai ales cele din state, care contează cu adevărat. Acum Clinton e favorita. Sprijinitorii lui Trump arată ca sondajele s-au înşelat la recentul vot Brexit, dar această afirmaţie este discutabilă pentru că în acel caz sondajele agregate indicau că orice este posibil, erau foarte apropiate.

Ne puteți urmări și pe Google News

O alta teorie este că sondajele nu includ noi alegatori, care au fost atraşi de Trump şi nu fac parte din eşantioanele tradiţionale. Şi într-adevar, exista un numar considerabil de noi inregistraţi.

În sfârşit, o altă posibilă sursă care sa denatureze analiza pre-electorală este că oamenii se jenează să recunoscă că votează pentru Trump, dar odată ajunşi la urne, o vor face. Ramâne de văzut dacă sondajele agregate sunt în acest straniu an electoral un bun indicator, sau dacă vom fi surprinşi marti, scrie europalibera.org.