O masă de aer polar avansează cu repeziciune. Diferențe uriașe de temperaturi din cauza vântului rece. Ninsorile nu ne vor ocoli

O masă de aer polar avansează cu repeziciune. Diferențe uriașe de temperaturi din cauza vântului rece. Ninsorile nu ne vor ocoli Sursa foto: Arhiva EVZ

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru perioada următoare. Chiar din această după-amiază vremea se va răci brusc deoarece o masă de aer polar avansează cu repeziciune spre România.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunţă vreme extremă în România. Un val de aer polar aduce diferenţe de 30 de grade după cea mai călduroasă zi de 11 decembrie din ultimii 60 de ani. Valorile înregistrate la stațiile meteo au depășit chiar și cu 15 grade normalul perioadei.

ANM anunţă că deja trebuie să ne așteptăm la schimbări bruște și semnificative în aspectul vremii, chiar de astăzi după-amiază, pentru că la momentul acesta vorbim de temperaturi de 1-2 grade în regiunile vestice.

De luni vine iarna în forță cu valori negative în aproape toată țara

Meteorologii spun că temperaturile vor coborî chiar sub pragul gerului, sub -10 grade, în special în depresiuni, spun meteorologii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alina Şerban: Iată o diferență foarte mare între cele două puncte cardinale, în condițiile în care o masă de aer polar, o masă de aer rece avansează foarte repede în zona țării noastre și o va acoperi integral în intervalul imediat următor.

La momentul acesta o regăsim deja în regiunile vestice, cu deplasare rapidă către cele estice. Această masă de aer rece va determina pe de o parte, precipitații, precipitații cu transformare, de această dată, din formă lichidă în formă solidă.

Adică în regiunile intracarpatice Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în această seară şi la noapte vom avea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în zonele montane mai mult ninsoare. Se va mai depune un strat de zăpadă consistent pe alocuri.

Vor fi rafale de peste 90-100 de kilometri

Mai mult decât atât, această dislocuire de masă de aer rece se face și cu intensificări ale vântului la momentul acesta avem rafale de peste 90-100 de kilometri pe crestele montane, 55-65 de kilometri în celelalte regiuni. Minimele vor ajunge la -10 grade, de la 20 de grade în acest week-end Această masă de aer rece va persista cel puțin în prima jumătate a săptămânii viitoare, va determina temperaturi mai scăzute chiar decât în mod normal pentru această perioadă.

Vorbim de maxime chiar ușor negative -1 spre 0 grade prin depresiuni, prin regiunile intracarpatice, la cel mult 7-8 grade mâine în partea de sud-est, unde astăzi vorbim de peste 20 de grade, iar poimâine cel mult 5-6 grade.

Mai mult decât atât, minimele vor deveni negative în aproape toată țara și ne așteptăm să coboare chiar sub pragul gerului, sub -10 grade cu precădere în depresiuni, a transmis Alina Şerban, meteorolog ANM, duminică, la Antena 3