În prim-plan apare Sky Sports, brandul sportiv de televiziune dominant în Regatul Unit și Irlanda.

Mai-marii postului au transmis tuturor angajaţilor o listă care conţine cuvintele ce trebuie evitate în contextul mişcării Black Lives Matter, rod al revoltelor din SUA.

Decizia mai-marilor de la Sky Sports are la bază un studiu despre stereotipurile rasiale. Astfel, şefii televiziunii de sport vor să evite jignirea telespectatorilor.

În studiul respectiv s-a descoperit că „stereotipurile rasiale au rădăcini adânci” şi sunt foarte importante în comentariile moderatorilor şi reporterilor.

Astfel, televiziunea a început revizuirea limbajului folosit de personal în contextul mișcării Black Lives Matter.

În acest sens au fost organizate sesiuni suplimentare de pregătire inclusiv cu Asociația Profesionistă a Fotbaliştilor (PFA).

Comentatorii, reporterii şi restul angajaţilor care se ocupă de meciuri au primit un e-mail în care sunt detaliate măsurile luate recent.

Scopul este acela de a se asigura că este înțeleasă originea limbajului pe care ei îl folosesc în transmisiunile în direct.

Cu toate acestea, s-a raportat că mesajul nu a fost bine primit din cauza aparentului „câmp minat” din timpul emisiunilor în care cei implicaţi trebuie să întrebe şi să răspundă rapid.

În raportul obţinut de Daily Mail, o sursă a spus: „Există expresii conform cărora majoritatea oamenilor n-ar avea nicio idee că ar provoca jigniri și să fiu sincer, aș fi uimit dacă oamenii ar fi jigniţi.

Îngreunează ceea ce este deja un loc de muncă dificil și se simte inutil. Există lucruri evidente care nu ar trebui spuse și cred că toată lumea crede că educația pe aceste probleme trebuie îmbunătățită, dar acest lucru se simte ca și cum ne împiedicăm singuri.”

Actualizarea vine după ce PFA a cerut comentatorilor să abordeze prejudecățile lor rasiale ca răspuns la studiul care a descoperit că „stereotipuri rasiale adânc înrădăcinate” au fost promovate în trecut.

S-a constatat că jucătorii cu pielea mai  deschisă au fost lăudați pentru inteligență în mai multe ocazii. La fel s-a întâmplat cu privire la calitatea prestaţiei lor.

Şi asta în timp ce jucătorii cu pielea mai închisă au primit 63% dintre critici când a fost vorba despre aceleași subiecte.

Jason Lee, directorul de egalitate al PFA, a declarat: „Pentru a aborda impactul real al rasismului structural, trebuie să recunoaștem și să abordăm prejudecățile rasiale.

Acest studiu arată o părtinire evidentă în modul în care descriem atributele fotbaliștilor în funcție de culoarea pielii lor.

Comentatorii ajută la modelarea percepției pe care o deținem pentru fiecare jucător, adâncind orice părtinire rasială deja deținută de spectator.

Dacă nu i-ați făcut pe oamenii să respingă ideile și să asculte ce se spune, și nu aveți o ureche deschisă, cum veți înțelege că ceea ce faceți este să jigniți oamenii dacă nimeni vă contestă și vă spune «nu este corect».”

Sursa: Daily Star