Evenimentul Zilei > Social > O mare familie fericită! 27 de perechi, soț și soție, angajate cu salarii babane la Metrorex
O mare familie fericită! 27 de perechi, soț și soție, angajate cu salarii babane la Metrorex

O mare familie fericită! 27 de perechi, soț și soție, angajate cu salarii babane la Metrorex

Societatea comercială de transport în comun din Capitală e o adevărată ,,vacă de muls” pentru „băieții deștepți” care știu să se orienteze. Însă nu e loc pentru toată lumea. La „miere” nu pot ajunge decât consoartele sau consorții celor cu funcții de conducere

Potrivit declaraţiilor de avere depuse de angajaţii cu funcţii de conducere de la Metrorex, pe anul 2015, unele salarii anuale au fost cuprinse între 50.000 de lei şi 90.000 de lei. Frumos venit, dacă te gândești că lucrează, totuși, la stat.

Interesant este că, pentru mulți dintre acești angajați bine remunerați, se regăsește și perechea pe ștatul de plată, tot cu funcție de conducere.


Top 3 – cele mai „bogate” cupluri

Numărul cuplurilor care nu pot sta despărţite nici la locul de muncă este suspect de mare la Metrorex. Doar la o simplă căutare am găsit 27 de familii, soţ şi soţie, care aduc în casă, lunar, în jur de 100 de milioane de lei vechi. Dovadă stau documentele depuse pe site-ul instituției.

Campion, în 2015, este cuplul Leancă. Angela Leancă, director economic, este remunerată anual cu 70.861 de lei, iar Vasile, soţul acesteia, pentru că nu avea cum să stea departe de un astfel de job, este şef adjunct de secție în cadrul Metrorex. El câștigă mai puțin ca nevasta, doar 55.898 de lei într-un an. Rezultă un venit lunar de peste 100 de milioane de lei vechi – mai precis vreo 2.300 de euro.

Locul doi îl ocupă familia Rudnițchi. Marius Rudnițchi, director tehnic și de tehnologia informației, câștigă anual 74.439 de lei. Soţia acestuia, Ioana, analist programator la Metrorex, primeşte şi ea, tot anual, 40.984 lei. Un cuplu fericit, dacă e să ne luăm după salariul încasat lună de lună: peste 2.130 de euro.

Ultimul loc pe podium îl ocupă familia Cristea. Sorin Cristea, director juridic, a avut un venit anual de 86.276 de lei (circa 20.000 de euro). Soţia acestuia, Andra Liliana Cristea, angajată tot la Metrorex, câștigă doar 28.575 lei anual, ceea ce înseamnă cam 2.300 de lei lunar. Adunând cele două sume, vedem că acestui cuplul îi intră în cont circa 10.000 de lei lunar, adică vreo 2.120 de euro.

Alte zeci de soți și soții, șefi la birouri

Şi afacerea „de familie” de la Metrorex continuă. Să nu credeţi că numai directorii mari au partenerii de viață pe ștatele de plată din ,,subteran”. Ci și șefii mai mici, de birouri, sunt nedespărţiţi de jumătățile lor. Culmea e că și partenerii sunt tot şefi de secţie, de birou, de laborator sau de proiecte.

Astfel, Metrorex intră în rândul societăților comerciale care permit angajarea ambilor parteneri și care plătesc salarii destul de mari, comparativ cu alte companii unde statul este acționar majoritar.

Deşi am încercat, încă de săptămâna trecută, să aflăm dacă angajaţii respectivi s-au căsătorit în timp ce ambii lucrau deja la Metrorex sau dacă unii dintre soţi au fost angajaţi ulterior, reprezentanţii instituţiei nu au răspuns solicitării până la închiderea ediției.

Metrorex are de unde da!

Ce-i drept, Metrorex pare a fi o afacere bănoasă. Anul trecut, „Evenimentul zilei” a publicat un articol despre faptul că Metrorex și-a mărit bugetul cu 1,2 milioane de euro, bani obținuți din închirierea spațiilor publicitare și de la comercianții din subteran. O sumă frumușică ținând cont că instituția se alege cu doar 25% din încasări, restul de 75% revenind sindicatului Metrorex. Și ca să încheiem în aceeași notă, vă mai spunem și salariul directorului general interimar: Marin Aldea câștigă anual 84.564 de lei.