Evenimentul Zilei > Economie > O mare BANCĂ din România caută CUMPĂRĂTOR
O mare BANCĂ din România caută CUMPĂRĂTOR

O mare BANCĂ din România caută CUMPĂRĂTOR

Banca elenă Eurobank este în căutarea unui partener strategic pentru achiziţionarea unei participaţii în subsidiara sa din România, Bancpost, deoarece încearcă să-şi reducă expunerea peste hotare, au declarat vineri pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Eurobank este, de asemenea, prezentă în Bulgaria, Serbia şi Cipru. Conform acordului încheiat cu autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, până în 2018 Eurobank trebuie să vândă active în afara Greciei în valoare de 8,7 miliarde de euro. În prezent, banca elenă deţine peste hotare active evaluate la aproximativ 11,2 miliarde de euro. 

"Am angajat HSBC şi Mediobanca pentru a găsi un "partener strategic" care să achiziţioneze o participaţie în Bancpost. Astfel banca îşi va reduce activele deţinute în România şi îşi va îndeplini angajamentele privind reducerea expunerii peste hotare", a declarat pentru Reuters un bancher de la Eurobank, transmite Agerpres. 

Bancpost, cu active totale de 3,1 miliarde de euro şi 2.255 angajaţi, are o reţea de 148 de sucursale în România, fiind astfel una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei. 

"Nu vrem să ne retragem complet din România, dar nu putem furniza subsidiarei capital suplimentar pentru sprijinirea creşterii. Dacă un partener strategic achiziţionează o participaţie în Bancpost, expunerea noastră va fi redusă, conform angajamentelor", a afirmat un alt bancher. 

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine 2,4% din Eurobank, al treilea creditor elen. În decembrie, Eurobank a finalizat vânzarea subsidiarei sale ucrainene, Universal Bank, către grupul financiar TAS din Ucraina. 

Tranzacţia este în conformitate cu planul de restructurare al Eurobank, aprobat de Comisia Europeană, şi nu va afecta nivelul capitalului grupului bancar elen. 

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.