O lira, mai mult de doi dolari americani

Moneda americana a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 26 de ani.

Dolarul a fost cotat in ultimele doua zile la cel mai redus nivel fata de lira sterlina din ultimii 26 de ani: pe pietele interbancare, o lira a fost 2,01 dolari.

Aprecierea lirei, care a ajuns la cel mai ridicat nivel consemnat dupa iunie 1981, s-a datorat asteptarilor ca dobanda de referinta sa fie majorata, potrivit BBC.

Moneda americana s-a plasat si la un nivel minim record in raport cu euro, influentand negativ piata europeana de capital deoarece investitorii sunt ingrijorati de posibilul impact asupra exporturilor, potrivit Reuters. Euro a depasit nivelul de 1,36 dolari pe unitate pentru prima oara in ultimii doi ani.

Declinul accentuat al dolarului, determinat de anticiparea de catre piete a reducerii dobanzilor in Statele Unite, in paralel cu scumpirea creditelor in alte tari, a contribuit la cresterea cotatiei aurului.

Cotatiile, miscate de dobanzile anticipate

Banca Angliei va majora dobanzile la 5,5% pe 10 mai, se asteapta pietele. In acest an, banca centrala ar urma sa mai mareasca inca o data dobanzile.

Lira s-a apreciat dupa ce informatia ca doi membri din noua ai comitetului de politica monetara al Bancii Angliei au votat pentru marirea imediata a dobanzilor. Ceilalti sapte membri ai Comitetului au votat mentinerea dobanzilor la 5,25%.   Pe de alta parte, analistii anticipeaza ca Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite va reduce, in cursul lunilor urmatoare, dobanda de referinta, ca urmare a inflatiei sub asteptari din luna martie. In prezent aceasta este de 5,25%.

Influente pe piete

Datele din Statele Unite privind inflatia contrasteaza cu majorarea accelerata a preturilor de consum in Marea Britanie in aceeasi perioada, care a declansat, marti, aprecierea lirei la maximumul ultimilor 15 ani.

„Este evident ca ritmul de crestere economica din SUA incetineste, inflatia s-a redus, iar Fed este pe cale de a micsora dobanda de referinta, in timp ce alte banci centrale vor face majorari”, a declarat Johan Javeus, analist pentru piete valutare la firma SEB Merchant Banking.

Piata de capital europeana a fost influentata negativ de cotatiile ridicate ale lirei si ale monedei europene. Indicele bursier paneuropean FTSE 300 a coborat cu 0,4%, la 1,566 puncte, in timp ce indicele FTSE 100, care include actiunile celor mai importante companii listate la bursa londoneza, a scazut cu circa 30 de puncte, la 6,469 puncte. Cotatia redusa a dolarului a alimentat cresterea pretului aurului, la 690-690,5 dolari pe uncie, aproape de recordul din ultimele 11 luni, atins luni: 691 dolari pe uncie.

EFECTE

Cine castiga?

Lirele britanicilor valoreaza mai mult daca ar face cumparaturi in SUA. La casele de schimb, acestia nu vor primi chiar 2,01 dolari pentru o lira, ci mai putin. Aceasta cotatie a fost stabilita pe pietele interbancare, unde tranzactiile vizeaza sume impresionante. Americanii care vin in Anglia vor obtine insa mai putine lire.