O infirmieră de 27 de ani a murit după ce a fost vaccinată cu AstraZeneca

O infirmieră de 27 de ani a murit după ce a fost vaccinată cu AstraZeneca

Infirmieră de 27 de ani din Georgia, decedată după vaccinarea anti-COVID-19. Tânăra a stat o zi în comă, după ce a fost vaccinată cu serul AstraZeneca. Oficialii georgieni au declarat că decesul poate fi atribuit unei reacții alergice severe la vaccinare.

O infirmieră din Georgia în vârstă de 27 de ani, vaccinată miercuri cu serul anticoronavirus al companiei anglo-suedeze AstraZeneca, a murit vineri după ce a stat o zi în comă, au informat autorităţile de la Tbilisi.

Consecința decesului este o reacție alergică severă la vaccinare, susține imunologul Bidzina Kulumbegov

"Putem afirma, în mod preliminar, că cele întâmplate sunt consecinţa unei reacţii alergice severe la vaccinare, însă urmează ca experţii să emită un verdict oficial", a declarat imunologul Bidzina Kulumbegov, unul dintre consilierii guvernului georgian în chestiuni privind pandemia de coronavirus.

Angajata din sectorul sanitar a primit prima doză de vaccin în oraşul Ahalţihe, situat la 208 kilometri sud de Tbilisi, şi a doua zi a suferit un şoc anafilactic şi a fost spitalizată, mai relatează sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Georgia a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 la 15 martie

Statul caucazian Georgia a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului la 15 martie. Deocamdată, această ţară din Caucaz - care speră să imunizeze 60-65% din populaţia de 1,7 milioane de persoane pe parcursul acestui an - are la dispoziţie doar vaccinuri produse de AstraZeneca.

Este de amintit, că UE a suspendat pentru câteva zile vaccinarea cu serul AstraZeneca după mai multe episoade de tromboză notificate în Europa. Ulterior însă ţări precum Spania, Portugalia, Germania şi Franţa au reluat vaccinarea cu acest ser după decizia Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), potrivit căreia vaccinul AstraZeneca este sigur.

EMA susține că vaccinul AstraZeneca este sigur

Decizia stabilită de Agenția europeană a Medicamentului (EMA) a fost anunțată și asumată într-un mod oficial de către înalta autoritate medicală europeană. Decizia a fost detaliată și motivată într-o transmisiune în direct în care reprezentanții EMA au justificat măsura mult așteptată și comentată la nivel european.

Reacțiile adverse sunt însă o sursă de neîncredere și de reținere serioasă pentru fiecare persoană care dorește să fie vaccinată. Vaccinului AstraZeneca, produs sub autoritatea renumiților experți de la Oxford, mai are de trecut astfel prin furcile caudine ale concluziilor și analizelor pe care le va oferi evoluția campaniilor naționale de vaccinare europene.

Sursa:  Agerpres