Evenimentul Zilei > Actualitate > O glumă? Tismăneanu își cere scuze pentru atacul rasist la adresa romilor pe care l-a promovat
O glumă? Tismăneanu își cere scuze pentru atacul rasist la adresa romilor pe care l-a promovat

O glumă? Tismăneanu își cere scuze pentru atacul rasist la adresa romilor pe care l-a promovat

Vladimir Tismăneanu a devenit protagonistul unui scandal public după ce a promovat pe Facebook o postare cu caracter rasist. Într-un mod ciudat, în scuzele pe care le-a publicat, persistă în a considera că fotografia cu ciorile care reprezentau comunitatea romă din Țăndărei este "o glumă".

„După ore de reflecție, aş dori să-mi cer scuze pentru meme-ul rasist, nepotrivit şi, cel mai important, jignitor pe care l-am postat ieri. Deşi în acel moment nu m-am gândit profund la implicaţiile rasiste, ar fi trebuit s-o fac. Imediat ce mi-am dat seama, l-am şters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să cercetez mai atent şi să-mi dau seama că nu era amuzant, mai ales înainte de a-l distribui pe o platformă publică.

Nu există nicio scuză. Voi proceda mai bine în viitor, voi învăţa din asta. Ştiu că s-ar putea ca unii să nu accepte aceste scuze sau să nu creadă ce spun şi e dreptul lor. Ştiu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o”, scrie Vladimir Tismăneanu pe pagina de Facebook, mesajul fiind postat în limba engleză.

Vă reamintim că în Vladimir Tismăneanu a promovat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu caracter rasist trimisă de Denisa Comănescu, directoarea Editura Humanitas Fiction. Fotografia reprezenta un grup de ciori pe un gard, cu textul: Aeroportul din Țăndărei. Toate zborurile au fost anulate.

 

Reacția dură a președintelui Consiliului pentru Combaterea Discriminării a făcut ca acest derapaj rasist să nu treacă neobservat.

„În situația puțin probabilă, în care nu primim plângeri în cursul zilei de luni, CNCD va iniția procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu. În paralel, vom trimite speța la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde dl. Tismăneanu este profesor. Vom solicita Universității Maryland să se pronunțe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică și nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizațională, academică”, a scris, pe Facebook, Asztalos Csaba, președintele CNCD.

În mesajul publicat, Vladimir Tismăneanu a mai spus, destul de ciudat, că apreciază fotografia de mai sus ca fiind o glumă:

„Acestea fiind zise, îmi declar disponibilitatea de a lucra cu cei care activează în comunitatea romă pe tema combaterii urii, intoleranței și bigotismului. Înțeleg, de asemenea, că nimeni nu are vreo datorie față de mine în acest sens.

Și, cum am spus, voi învăţa din această greşeală şi sper că reacţia mea a arătat altora că glumele de acest gen nu sunt amuzante şi îi rănesc pe mulţi.

În ceea ce mă priveşte, intenţionez să continui să-mi petrec Paştele reflectând. Luni, revin la activităţile mele obişnuite. Mulţumesc celor care au scris pentru a-mi apăra reputaţia,  cât şi celor care au fost critici cu bună-credinţă”, a încheiat Vladimir Tismăneanu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: