Evenimentul Zilei > International > O formațiune Antistem urcă spectaculos pe fondul protestelor din Bulgaria
O formațiune Antistem urcă spectaculos pe fondul protestelor din Bulgaria

O formațiune Antistem urcă spectaculos pe fondul protestelor din Bulgaria

Săptămânile de manifestații antiguvernamentale din Bulgaria au erodat sprijinul public al cabinetului de centru-dreapta condus de premierul Boiko Borisov și acuzat de corupție.

Sondajele arată însă un lucru interesant: în același timp, se prăbușește și popularitatea opoziției socialiste, crescând în schimb o formațiune populistă și anti-sistem.

Un nou sondaj, realizat de Alpha Research, luni, 3 august, arată că sprijinul public pentru formațiunea GERB a lui Borisov a ajuns la 14,5%, față de 21,7% în decembrie, în condițiile în care 46% dintre bulgari s-au declarat indeciși sau au afirmat că nu intenționează să voteze.

În decembrie, cota nehotărâților era de numai 27,3%.

Mii de bulgari cer de la începutul lunii trecute demisia lui Borisov, care este premier pentru a treia oară, pentru eșecul său în a combate corupția.

Acesta a refuzat să demisioneze până la alegerile programate în luna martie a anului viitor, afirmând că țara cea mai săracă din UE nu își poate permite „haosul” politic într-o perioadă de criză economică provocată de epidemia de coronavirus.

În ciuda protestelor neîntrerupte, GERB (coleg cu PNL în PPE) reușește să mențină pe primul loc în topul popularității, urmat de Socialiști, care s-au prăbușit și ei la 10,4%, față de 18,2% în decembrie.

Circa 60% spun că susțin protestele anticorupție de la Sofia, dar rămân dezbinați în privința oportunității unei eventuale demisii a guvernului.

Aproximativ 40% dintre bulgari afirmă că doresc alegeri anticipate, în timp ce 37% cred că guvernul Borisov trebuie lăsat să-și ducă mandatul până la capăt.

„Oamenii sprijină protestele, dar nu sunt siguri ce ar trebui să urmeze. Între timp, nu există nici o formațiune politică dominantă în jurul căreia să se poată consolida o majoritate clară”, declară Boriana Dimitrova, analist la Alpha Research, citată de Euractiv.

Interesantă este poziția a treia ocupată de o formațiune recent înregistrată, de orientare populistă și antisistem, condusă de muzicianul și realizatorul de talk-show-uri Slavi Trifonov, care se bucură de o cotă de 10,2%.

Formațiunea Democratic Bulgaria, o formațiune foarte vocală împotriva corupției, de orientare liberală, are 6,2%.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.