Ce a fost și ce-a ajuns industria românească de dinainte de Revoluție, cam atât mai putem spune în prezent.
Cândva un mamut al industriei comuniste, RAFO este acum doar o amintire nostalgică a locuitorilor din Onești și un coșmar pentru „patronii” capitaliști apăruți imediat după Revoluție. În prezent, pe site-ul de anunțuri online OLX este scos la vânzare un teren de aproape 250 de hectare, care făcea parte din fosta platformă industrială a RAFO, scrie Libertatea.
Lichidatorul judiciar al Carom (fost combinat de producere a cauciucului sintetic) scoate la vânzare terenul la un preț de pornire de 4,56 milioane de euro! Suprafața exactă este de 2.456.654 mp, pe strada Industriilor, și corespunde fostei platforme RAFO. Acolo sunt numai clădiri aflate într-o stare avansată de degradare, imposibil de folosit în scopuri imobiliare fără o investiție serioasă din partea celor interesați.
Carom-RAFO, o poveste cândva de succes
În 1969, societatea Carom (abreviere de la Cauciuc Românesc) era comasată cu rafinăria care funcționa pe aceeași platformă industrială din Onești. Dintotdeauna Carom a lucrat cu RAFO, cele două firme fiind legate între ele din punct de vedere tehnologic.
La 14 ani de la Revoluție, AVAS (actualmente AAAS) a vândut 51% din acțiuni deținute la Carom către Grupul de firme Tender, companie controlată de Ovidiu Tender. După intrarea în faliment (2005), Carom este preluată de Balkan Petroleum, societatea afaceristului Marian Iancu, iar de aici, în 2008, ajunge la Energy Bio Chemicals.
Tender și Iancu sunt după gratii
DIICOT a intrat pe fir în 2006, acuzându-i pe Ovidiu Tender și Marian Iancu de preluarea ilegală a companiei Carom şi crearea unui prejudiciu de 140 de milioane de lei.
După mai mulți ani de procese, Curtea de Apel București a dat în 2015 o decizie definitivă: Iancu - 14 ani de închisoare, Tender - 12 ani și 7 luni! Ca fapt divers, decizia a venit cu doar o zi înainte ca faptele să se prescrie!
Interesant este și că, la momentul condamnării în dosarul „Carom”, Marian Iancu se afla deja în închisoare. El ispășea o pedeapsă privativă de libertate de 12 ani, luată în Dosarul „Rafo”, în care fusese acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani.