„O experienţă fascinantă“ în „clinica de muşchi“

Ziaristul Warren Pole, care a scris despre „magazinul de droguri“ de la Bucureşti, a explicat pentru EVZ cum a obţinut tratamentul cu hormoni.

Jurnalistul britanic Warren Pole a realizat, pentru cotidianul „Daily Mail“, un reportaj la Bucureşti despre o clinică unde se poate obţine destul de uşor un „tratament antiîmbătrânire“ cu hormoni de creştere, cea mai modernă tehnică de dopaj în sport. Articolul lui Pole, publicat sub titlul „Magazinul de droguri pentru olimpici este acum deschis“, a fost răvăşitor. Experimentul trăit la clinica bucureş- teană „RoyalFit“, care aparţine fostului culturist Eugen Dunca, a lăsat de înţeles că orice sportiv ar putea avea acces la o astfel de „cură“, care îi transformă pe atleţi în adevăraţi roboţi. Mai mult, această metodă de dopaj, folosită se pare pe scară largă în lumea performerilor, este imposibil de depistat deocamdată. Dunca a negat faptul că printre pacienţii clinicii sale se numără sportivi de performanţă.

Warren Pole a acceptat ieri să stea de vorbă cu EVZ despre experienţa „fascinantă“ trăită la Bucureşti. Pole a fost pe alocuri misterios, iar în unele momente a evitat răspunsurile directe.

INTERVIU „În Anglia era aproape imposibil să obţin informaţiile“

EVZ: Cum ai aflat despre clinica de la Bucureşti şi ce te-a determinat să vii aici? Warren Pole: Un prieten, culturist, mi-a spus despre o astfel de clinică. Am considerat că o astfel de experienţă ar fi fascinantă. Dacă aţi văzut pozele cu mine, aţi observat că sunt înalt şi slab, dar mă interesează ceea ce este legat de întreţinerea corpului. Acum trei ani am făcut o poveste despre culturism la Campionatul Mondial - „Mister Olympic“, de la Las Vegas, şi am aflat despre hormonul de creştere. Mi-am dat seama că în urma unei astfel de experienţe pot afla mai multe despre acest hormon, despre care se vorbeşte tot mai mult în ultimii ani. Clinica din Bucureşti mi-a dat prima şansă să fac un pas înainte pentru că este aproape imposibil să obţii în Anglia informaţiile pe care le-am obţinut eu la Bucureşti.

Un sportiv de performanţă ar întâmpina probleme dacă ar dori să facă la clinica respectivă un tratament cu hormoni de creştere pentru îmbunătă- ţirea performanţelor? Dacă ar veni la această clinică, trebuie să demonstreze că are o nevoie reală de o reţetă pentru un astfel de tratament. Eu am fost acceptat pentru a primi acest tratament datorită fizicului meu. Ar fi totuşi greu ca un sportiv de performanţă să obţină o astfel de reţetă, fiindcă fizicul lor nu demonstrează că ar avea nevoie de aşa ceva. Astfel, o posibilitate mai la îndemână pentru sportivii de performanţă de a obţine hormonul de creştere este piaţa „neagră“.

Din ceea ce ai aflat până acum, mai există clinici similare în Europa sau în ţări de pe alte continente? Cu siguranţă sunt multe clinici specializate în hormonul de creştere în America. Clinica din Bucureşti a fost singura pe care am găsit-o în Europa şi unde oamenii au fost dispuşi de discute despre acest lucru. Sunt clinici în Londra care îşi fac reclamă pe internet, dar când vrei să vorbeşti cu cei de acolo, este imposibil.

„Am reţeta, dar nu şi hormonii“

Eugen Dunca susţine că l-ai avertizat că vei lega povestea ta de dopaj ... Clinica lui Eugen este specializată în diete. Poţi obţine tratamente pentru slăbit, iar pe lângă asta se ocupă şi de hormonul de creştere. Dacă oamenii vor tratamentul cu hormoni de creş- tere şi în urma testelor demonstrează că este necesar să-l primească, atunci obţin reţetă. Clinica lucrează pentru oameni obişnuiţi, nu pentru sportivi de performanţă.

La finalul articolului ai spus că ai în frigider tratamentul şi acele necesare injectării. Este adevărat? (râde) A, nu! A fost un fel de licenţă poetică. În urma testelor a reieşit că aş fi potrivit pentru a primi un tratament cu hormoni de creştere. Am reţeta, dar niciun hormon în frigider. Am altceva de făcut în viaţă. Oricum, ar fi fost imposibil să intru cu aşa ceva în Marea Britanie.

Pe parcursul vizitei tale la clinică ţi s-a administrat tratamentul? Nu! Singurele ace pe care le-am văzut au fost cele pe care le-au folosit când mi-au făcut testele de sânge.

DEOSEBIT

Îi plac acţiunea, pericolul şi ciudăţeniile

În vârstă de 34 de ani, Warren Pole se autocaracterizează ca un tip căruia îi plac „acţiunea, pericolul, ciudăţeniile şi istoria“. În Marea Britanie este binecunoscut ca prezentator al emisiunii „World Superbike“, difuzată de postul Channel 4. Printre publicaţiile pentru care scrie Pole se numără „Daily Mail“, „Guardian“, „FHM“, „Nuts“ şi „FRONT“. Pentru a scrie un reportaj pentru „Mail on Sunday“ şi revista „FRONT“ s-a antrenat aproape de Cercul Polar de Nord alături de Forţele Regale Marine. Absolvent al Facultăţii de Istorie din Cadrul Universităţii Swansea şi având un masterat în jurnalism la Universitatea din Londra, el a realizat pentru „Discovery Channel“ seria „Ultimate Bike Challenge“.

CITITI SI:

Falsificatorii de muşchi