Deschisă în 1965, mina din Caraș Severin a rămas doar o sursă de fier vechi, imediat după izbucnirea scandalului care l-a avut în centru pe fostul director Iacob Chișărău, acuzat că a vândut toate hărțile zăcămintelor
Peste 150 de hectare de pământ acoperite de pulberi fine, cu o grosime medie de 1,50 metri. Culoarea lor e nepământească: bate din galben în ocru, cu irizații roșiatice sau albastre verzui în jurul pietrelor întâlnite în cale. Unde sunt ochiuri de apă, lichidul e de smarald, iar substanțele chimice au cristalizat pe mal forme de sare albă, care fac ca locul să arate și mai extraterestru. Așa se prezintă zona din jurul fostei Moldomin, vechea mină de cupru de la Moldova Nouă, Caraș Severin, inaugurată în 1965 și închisă în 2009.
De câte ori bate vântul cu peste 40 km/h, nisipul de steril e purtat peste Dunăre și afectează peste 18 mii de locuitori de pe ambele maluri. Sârbii au făcut studii privind toxicitatea acestuia, demonstrând că poate determina apariția cancerului la colon sau la ficat. Abia anul acesta, la doi ani după ce România a fost amenințată de UE cu sancțiuni, Ministerul Economiei a emis un proiect de ordonanță privind ecologizarea zonei. Sunt vizate cele 19 depozite de deşeuri și cele două iazuri de decantare din exploatările miniere situate la ieșirea din Moldova Nouă.
Faliment programat
Moldomin Moldova Nouă înseamnă al doilea zăcământ de cupru din țară, ca volum, conținând o treime din cantitatea națională din acest metal. „Zăcământul a fost evaluat la peste 2,5 miliarde de euro”, afirmă Șerban Stan, fostul lider de sindicat. Pe lângă cupru, în mină se mai găsesc aur, argint, metale rare și molibden (folosit în industria de armament).
Între timp, mina abandonată a ajuns un simplu șantier de extras fier vechi, cu un statut juridic incert și, practic, fără șanse de revenire, cred autoritățile locale.
Secrete de stat, vândute elvețienilor
Falimentul Moldomin avea însă un scop. În 2010 apar „salvatorii”: o firmă din Elveția, Mineco AG, dispusă să cumpere mina. Așa cum au dovedit procurorii anticorupție, toate hărțile secrete de stat ale zăcămintelor au fost vândute de fostul director general, Iacob Chișărău, firmei elvețiene. În schimbul serviciilor, pe lângă sume de bani care nu au putut fi demonstrate, Chișărău a fost angajat, pe durată nedeterminată, inginer în noua companie, fiind remunerat cu 450 de euro lunar pentru o prestație, în acte, de 4h/zi. Anul acesta a fost condamnat pentru spionaj economic la patru ani și șase luni închisoare.
Mii de șomeri
Odată cu închiderea minei, peste 4.000 de oameni au rămas pe drumuri, crescând șomajul din Moldova Nouă la o rată dramatică. Au trecut opt ani de când compania a fost pusă pe butuci. În 2006, Moldomin, companie unde statul era acționar principal, a intrat în restructurare. Un an mai târziu, „bancherii cuprului”, Horia Pitulea și Horia Șchiopu Simu, s-au asociat cu statul român pentru a exploata zăcământul, însă au abandonat rapid înțelegerea după ce, le nivel mondial, prețul cuprului a săzut. Apoi, PDL l-a pus director pe Iacob Chișărău ( 2008, care a înglodat Moldomin în datorii, reușind „performanța” să lichideze compania în numai un an (2009). ”Societatea se găsea într-un faliment vădit, mai avea 30-40 de angajați plătiți din fier vechi. Datoriile societății erau extrem de mari și imposibil a fi plătite. Numai către bugetul de stat erau sume în jur de 50 de milioane de euro”, declara la vremea respectivă Razvan Zavaleanu, lichidatorul judiciar.