O casă de poveste, muzeul vieții bucureștene

E o clădire frumoasă, parcă ruptă din povești, castelul unei prințese. Casa Filipescu-Cesianu, de pe Calea Victoriei, va fi Muzeul Vârstelor, al vieții de familie

În apropiere de Piața Victoriei, la intersecția dintre Calea Victoriei și strada Sevastopol se află Casa Filipescu-Cesianu (1892). Reprezintă amenajarea unei reședințe mai vechi, din perioada anilor 1846-1850 și este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștilor din la Belle Epoque. Aici au locuit familii din aristocrația românească, precum Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu. Constantin Cesianu extinde această reședință ajutat de arhitectului Leonida Negrescu (1892). Cu acest prilej sunt realizate decorațiile exterioare, acoperișul imperial și este amenajat parcul. Casa este o raritate prin București și reprezintă un exemplar ilustrativ pentru casa boierească de la începutul secolului al XIX-lea.

Istorie

Casa se află în patrimoniul Muzeului Municipiului București. În toamnă va fi deschis Muzeul Vârstelor, care urmează să restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, a copilăriei și a vieții intime. Zona de subsol va vorbi despre secolele XV, XVI și XVII. Următoarele două nivele vor reprezenta evoluția interiorului urban în București (secolele al XVIII-lea și al XIX lea, zona parterului, și secolul XX, la etaj). Detaliul casnic va fi foarte atent redat. Vor fi alternanțe între restituirea unui interior de epocă urmate de spații cu expunere a istoriei mobilierului, serviciilor de masă, a costumelor și accesoriilor vestimentare, obiecte de uz casnic, și evoluția lor pentru ultimii 300 de ani. Parcul reşedinţei Filipescu-Cesianu va fi un spațiu special, cultural. „Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute este atât o poveste despre intimitate, cât și despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureştiul drept studiu de caz”, spune Adrian Majuru, managerul MMB.

Povestea unei reabilitări

„Casa Filipescu-Cesianu – povestea unei reabilitări” este expoziția care va fi vernisată astăzi, la ora 15.00, la Palatul Suțu. Deschisă până pe 18 septembrie, ea ilustrează etapele laborioase parcurse de casă în vederea includerii în circuitul turistic și expozițional al Bucureștiului. Vizitatorii vor putea observa aspectul casei înainte de reabilitare, aspectul final, precum și etapele intermediare, realizate cu scopul de a reda acest spațiu celor ce doresc să simtă și să revadă un colț din vechiul București.