O campanie neghioabă: SRI își impune oamenii în noul Guvern | ROMANIA LUI CRISTOIU
- Ion Cristoiu
- 3 ianuarie 2017, 22:18
S-a dat publicității, în fine, lista noului Guvern. Zic, în fine, deoarece eu unul mă saturasem de atîtea liste aflate și difuzate de televiziunile de știri pe surse gen Caracudi din Cișmigiu.
N-am să înțeleg nici odată patima pusă de presă nu doar în aflarea numelor de miniștri înaintea listei oficiale, dar și în dezbaterea lor ca variante de lucru.
Luni seara, aterizat din Sicilia, m-au amuzat la televiziunile de știri dezbaterile controversate despre miniștrii care existau doar pe listele provenite din surse.
Am avut o clipă imaginea consumului inutil de energie electrică din nevoia televiziunilor de știri de a dramatiza fleacul:
Se polemiza ardent pe seama unor miniștri desemnați doar în capul realizatorilor de emisiuni! După publicarea listei oficiale am asistat la o avalanșă de dezvăluiri despre noii miniștri, lăsînd impresia că ziariștii noștri și-ar fi dorit un Guvern alcătuit doar din Sfinții Apostoli, în frunte cu Fecioara morală a națiunii, numita Codruța Kovesi, eroina scenetei Hai lelițo-n deal la vie, la cheful SRI! E și acesta un tic al presei noastre postdecembriste, în fiecare jurnalist român stînd, pare-se, un făcător de guverne.
Așa cum am mai scris, mă număr printre cei care n-au pretenția de a impune sau măcar propune partidului cîștigător lista noului Guvern. Despre miniștrii noi îmi voi permite să mă pronunț abia după ce îi voi vedea la lucru.
Dacă ar fi, totuși, să-mi dau cu părerea despre listă, aș saluta prezența lui Teodor Meleșcanu în fruntea Externelor, decizie prin care PSD a ținut să-și arate respectul față de ALDE, desemnarea în fine la Justiție a unui ministru politic și mult așteptata răsplată pentru Olguța Vasilescu, a cărei bărbăție în lupta cu Binomul SRI-DNA a adus multe voturi PSD.
Publicarea unui lung șir de liste născocite a fost unul dintre aspectele acestor zile de fine și de început de an.
Un alt aspect a fost dat de dezbaterea dacă un nume era sau nu potrivit la un anume minister, culmea jenantului atingînd-o Vlad Alexandrescu, autorul afacerii banditești numite Cumințenia pămîntului, încă ocolită de DNA. Mai noul USR-ist a declarat că noul Guvern nu continuă moștenirea Dacian Cioloș, lucru pentru care el și Cosette vor vota împotrivă în Parlament.
Amîndouă aspectele nu sunt noi în postdecembrism.
Mie mi s-a părut însă altceva: Ampla dezbatere privind influenţa SRI asupra componenţei nominale a noului Guvern.
Campania, pentru că e vorba mai ales de o campanie de presă, a fost deschisă de Traian Băsescu.
După ce-a sprijinit Serviciile în scoaterea din joc, dubioasă, a lui Sevil Shhaideh printr-o Notă dubioasă vîrîtă pe gît Raţei mecanice, Traian Băsescu s-a întors împotriva lor, năpustindu-se asupra relaţiei dintre SRI şi diferiţi posibili membri ai Guvernului, în frunte cu premierul Sorin Grindeanu. Fostul președinte a lansat suspiciunea că în noul guvern SRI îşi va plasa ofiţerii acoperiţi.
Cum se întîmplă de obicei pe maidanul nostru mediatic, campania iscată de Traian Băsescu s-a întîlnit cu campania angajată de Antena 3, post TV care şi-a făcut o icoană făcătoare de minuni din trimiterea lui Traian Băsescu la puşcărie.
În ce constă campania?
În denunţarea unei aşa-zise operaţiuni prin care SRI vrea să-şi plaseze în noul Guvern oamenii săi.
E o premieră în postdecembrism, deoarece pînă acum, în zilele de formare a noului Guvern, principala şi singura suspiciune faţă de posibilele nume de miniştri ţintea corupţia. De data asta Corupţia a dispărut dintre suspiciuni. I-au luat locul suspiciunea de a fi omul lui Liviu Dragnea şi, îndeosebi, suspiciunea de a fi omul SRI.
Campania are drept punct de plecare o realitate asupra căreia s-a aplecat în ultimul an presa independentă: Amestecul anticonstituţional al Serviciilor secrete în viaţa noastră socialpolitică.
Mă număr printre jurnaliştii care au dus şi duc o campanie consecventă împotriva amestecului anticonstituţional al Serviciilor în viaţa noastră social- politică.
De pe această poziţie, îmi permit să observ că actuala campanie dusă împotriva a ceea ce se numeşte plasarea de către SRI a unor oameni în Guvern trădează multe hibe.
Aşa cum se desfăşoară ea, campania risca să treacă drept o mare manipulare din partea Serviciilor pentru a abate atenţia de la adevăratele măsuri care trebuie luate pentru a elimina implicarea Sistemului în viaţa noastră social-politică.
De remarcat mai întîi că prin Servicii secrete campania prezentă înţelege doar SRI. Pe teritoriu naţional îşi desfăşoară activitatea şi SIE, chiar dacă misiunea acestui Serviciu vizează doar informaţiile exerne. A limita suspiciunile la SRI, excluzînd SIE, înseamnă, pe de o parte, a face jocul SIE, pe de alta, a deforma obictivele campaniei.
Oricît ar părea de ciudat, în materie de ofiţeri acoperiţi, de agenţi de influenţă, de oameni plasaţi în politică, în presă, în lumea afacerilor, SIE bate la scor SRI.
Sînt multe explicaţii ale acestei realităţi:
De la faptul că SIE e un Serviciu român în afara atenţiei vigilente a opiniei publice pînă la faptul că SIE poate oferi financiar mult mai multe avantaje decît SRI prin finanțările cu cîntec din străinătate.
Sigur e că, aşa cum s-a văzut din afacerea Cuminţenia pămîntului, SIE a avut un cuvînt greu de spus în activitatea Guvernului Dacian Cioloş.
Pe lîngă SRI şi SIE, acţionează pe teritoriul naţional alte două Servicii – DIPI şi DIA. Cine ne garantează, de exemplu, că Serviciul secret al Armatei nu vrea să-şi plaseze şi el oameni în Guvern? A limita suspiciunile la SRI înseamnă, iată, din start, a face ineficientă campania.
În privinţa SRI, ce dovadă e că un anume propus ar fi omul SRI? Din lectura intervenţiilor lui Traian Băsescu şi ale Grupului Antena 3, se înţelege că om al SRI e cel care a absolvit nu ştiu ce curs la Academia SRI.
Fireşte, sînt mulţi politicieni care au urmat cursurile postuniversitare ale Academiei SRI.
Înseamnă că ei sunt ofiţeri acoperiţi sau agenţi de influenţă ai SRI? A răspunde Da e ca şi cum ai jura că Absolvenţii Academiei Ştefan Gheorghiu de pe vremuri erau automat soldaţi credincioşi ai Partidului Comunist Român
Oricît ar părea de ciudat, cursurile postuniversitare de la Ştefan Gheorghiu alcătuiau o şcoală de comunism liberal, anti-ceauşist şi nu de comunism dogmatic.
A susţine că Operaţiunea SRI de plasare a unor oameni în Guvern înseamnă bătălia pentru prezenţa în noul Guvern a unor persoane care au trecute în CV-ul public absolvirea cursului postuniversitar înseamnă a-i crede pe cei de la SRI nişte idioţi militarizați.
Adevăraţii oameni ai unui Serviciu secret sunt cei care nu lasă o clipă în chip oficial impresia că ar fi oamenii Serviciului respectiv.
Tare mă tem, din acest punct de vedere că prin reducerea suspiciunilor de oameni ai SRI la cei care au o legătură publică, ştiută de toată lumea cu SRI se face jocul SRI:
Cel de a abate atenţia de la adevăraţii oameni ai săi din noul Guvern.
Din lista noului Guvern lipsesc numele celor care au în CV absolvirea Academiei SRI.
Înseamnă asta, oare, că Serviciile nu și-au plasat oamenii în noul Guvern? Judecînd după Campania declanșată împotriva listei de Divizia Presă a Binomului, în frunte cu Unitatea de elită Hotnews, pare că de data asta Serviciile au eșuat în tentativa de a-și plasa oamenii în Guvern.
Știind însă că Serviciile sunt mult mai deștepte decît par, sunt convins că tocmai campania dusă de Divizia Presă e semnul că printre miniștri au fost plasați și acoperiți cu adevărat ai Binomului.
Nu de alta, dar ce altă formulă mai bună e de acoperi acoperirea decît de a fi revoltat de lista noului Guvern?!