Evenimentul Zilei > Social > O călătorie fantastică prin lumea unchiului Spiderwick
O călătorie fantastică prin lumea unchiului Spiderwick

O călătorie fantastică prin lumea unchiului Spiderwick

Cărţile din mult îndrăgita serie „The Spiderwick Chronicles“, semnate de Holly Black şi Tony DiTerlizzi, sunt adaptate pentru ecran într-o fantezie care îţi va dezvălui o lume magică, în care trăiesc zâne, spiriduşi şi alte creaturi ciudate.

Totul începe când familia Grace, formată din gemenii Jared şi Simon, sora, Mallory şi mama lor, părăseşte New Yorkul, în urma divorţului celor doi părinţi, şi se mută în vechea casa a unchiului lor, Arthur Spiderwick. Spiderwick şi-a petrecut întreaga viaţă documentându-se despre lumea zânelor, iar finalitatea acestei documentări a fost o carte – „Arthur’s Spiderwick Field Guide to the Fantastical World Around You“ („Ghidul lui Arthur Spiderwick prin lumea fantastică din jurul tău“).

Prin intermediul acestei cărţi, unchiul deschide o adevărată cutie a Pandorei din care iese la suprafaţă o lume magică. Moşia Spiderwick este concepută ca un personaj, cu o evoluţie aparte. Ceea ce părea la început o locuinţă decrepită se deschide spre o istorie fascinantă, misterioasă. Creaturi ciudate mişună prin pereţi, multe dintre ele dorind să pătrundă în casă şi să fure cartea lui Arthur Spiderwick. Filmul prezintă încercările disperate ale copiilor Grace, să protejeze cartea, pentru a nu cădea în mâinile cui nu trebuie.

O echipă fantastică

„Întotdeauna mi-au plăcut fanteziile cinematografice, şi atunci când am citit aceste cărţi am văzut ocazia de a face un film cum nu s-a mai făcut, mustind de imaginaţie, aventură şi creaturi interesante“, declara regizorul Mark Waters. O mare parte din reuşita peliculei s-a datorat efectelor speciale, dar nu trebuie scăpată din vedere nici contribuţia unei echipe fantastice.

„Ce a fost special la această echipă este că realizatorii chiar păreau că iubesc şi respectă personajele şi lumea din «The Spiderwick Chronicles». Eroii noştri nu au nimic special şi nu trăiesc pe un tărâm îndepărtat“, povesteşte DeTerlizzi. Actorii Freddie Highmore, Mary-Louise Parker, Nick Nolte, Joan Plowright, David Strathairn, dar şi producătorii şi toţi cei implicaţi în realizarea acestui film au fost foarte implicaţi şi au dorit ca povestea să fie cât mai bine transpusă pe marele ecran.

Faţă în faţă cu cartea şi criticii

Filmul „The Spiderwick Chronicles“ nu respectă întru totul povestea din cărţile cu acelaşi nume. Cei care au citit volumele nu vor fi însă foarte dezamăgiţi. Diferenţele nu sunt foarte mari. Bătălia finală, de exemplu, se dă în locuri diferite – în film pe moşia Spiderwick, iar în carte în peştera Mulgarath.

Cei doi gemeni, Jared şi Simon, au 9 ani în carte, dar în film par mai mari. În film a fost creat un tunel pe sub moşia Spiderwick, care duce direct în oraş. Filmul a primit observaţii pozitive, dar a fost şi criticat. Unii l-au considerat un film care nu te face să regreţi timpul petrecut la cinema, dar alţii au fost puţin dezamăgiţi, sugerând că s-a pus prea mare accent pe efectele speciale.

PĂREREA CRITICILOR

Un film care putea mai mult

> „Denver Post“:
„Are tresăriri palpitante, dar nu este la fel de profund sau înfricoşător precum Harry Potter sau Cronicile din Narnia.“

> „Chicago Tribune“:
„Nu creează chiar lumea din carte. Cu toate astea, este o lume magică şi captivantă în felul său.“

> „TIME Magazine“:
„Un melanj satisfăcător, în regia lui Mark Waters, care, după «Freaky Friday» şi «Mean Girls», devine reprezentantul dramelor bazate pe tema copilăriei traumatizate.“

> „Washington Times“:
„Doar pentru că «The Spiderwick Chronicles» nu este un clasic, nu înseamnă că nu îţi vei petrece câteva minute plăcute la cinema.“

FIŞĂ DE FILM

„Cronicile din Spiderwick“/ „The Spiderwick Chronicles“

> Gen: Dramă
> Regie: Mark Waters
> Scenariu: Karey Kirkpatrick, David Berenbaum, John Sayles
> Distribuţie: Freddie Highmore, Mary-Louise Parker, Nick Nolte, Joan Plowright, David Strathairn
> Muzică: James Horner
> Durată: 1 oră şi 37 de minute
> Distribuitori: Paramount Pictures, Nickelodeon Movies.