O bucată dintr-un ghețar s-a prăbușit în Alpii italieni. Sunt cel puțin 6 morți şi 8 răniţi. VIDEO

O bucată dintr-un ghețar s-a prăbușit în Alpii italieni. Sunt cel puțin 6 morți şi 8 răniţi. VIDEO

Desprinderea unei bucăți din ghețarul Marmolada din Dolomiți, ar fi provocat cel puțin șase morți și opt răniți, dintre care două persoane grav rănite au fost transportate la spitalul din Belluno. Cei dispăruți sunt căutați cu elicopterele. Optsprezece persoane au fost evacuate de pe vârfurile Punta Rocca și toți cei care se aflau mai jos au fost returnați.

Părți ale unui ghețar s-au prăbușit duminică în Alpii italieni, pe fondul unor temperaturi record, au anunțat autoritățile locale, iar presa locală a anunțat că cel puțin șase persoane au fost ucise.

„Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare în urma unei avalanșe de gheață de mari dimensiuni în care au fost implicați excursioniști”, a precizat guvernul provinciei Trento, adăugând că este posibil să mai existe răniți sau morți.

Avalanșa a avut loc pe Marmolada, un munte de peste 3.300 de metri din lanțul Dolomiților, în partea de est a Alpilor italieni, între regiunile Trento și Veneto.

Ne puteți urmări și pe Google News

Temperaturi record de 10 grade pe vârfuri ieri

Potrivit unei reconstrucții a serviciului salvamont - desprinderea a avut loc de pe vârful ghețarului Marmolada, sub Punta Rocca - o avalanșă de zăpadă, gheață și stâncă care au acoperit traseul normal pe care urcau alpiniștii, a avut loc astăzi. Situația de pe munte este încă în pericol și pentru a evita noi incidente elicopterul Trento Alpine Rescue survolează zona și astfel să prevină pericol pentru operatori pe cât posibil. De asemenea, la fața locului s-au aflat și elicopterele Suem di Pieve di Cadore, ale Urgenței Dolomiti din Cortina, din Trento, ale Protecției Civile din Regiunea Veneto, ale Centrului de servicii aeriene și stațiile de salvare alpină Belluno și Trentino.

Persoanele rănite au fost transportate la spitalele din apropiere, în orașele Belluno, Treviso, Trento și Bolzano, a declarat președintele regiunii Veneto, Luca Zaia. Deocamdată nu a fost posibil să se confirme imediat numărul de victime. Un val de căldură a făcut ca temperaturile de pe Marmolada să atingă sâmbătă 10 grade Celsius, a declarat Zaia.

Un martor: „S-a auzit întâi un vuiet, apoi avalanșa de zăpadă și gheață”

Unul dintre șefii Refugiului Castiglioni Marmolada, martor la prăbușirea ghețarului a raportat că „a auzit un zgomot puternic, tipic unei alunecări de teren, apoi am văzut un fel de avalanșă compusă din zăpadă și gheață și atunci mi-am dat seama că se întâmplase ceva grav. Cu binoclul de aici se putea vede ruperea blocului de gheață”. Martorul a explicat că „vuietul care s-a auzit în jurul munților noștri, ne-a făcut imediat să înțelegem că s-a întâmplat ceva grav, încât am alergat imediat să chem ajutor”, a relatat pentru tg24.sky.it.