O bonă pentru bunici costă 1.000 de lei pe lună

Îngrijitorii particulari petrec cu vârstnicii cel puţin opt ore pe zi, îi ajută la menaj, îi spală, fac piaţa, cumpără medicamente şi trebuie să aibă minime cunoştinţe medicale.

Doamna Angela are 43 de ani şi spune că ar îngriji-o perfect pe bunica mea de 75 de ani. Până în urmă cu 3 ani a lucrat la o fabrică de conserve, însă o recomandă vreo 20 de ani de "experienţă de gospodină" şi cei aproape 2 ani de Italia, unde a lucrat "la fix":"Acolo am făcut exact ceea ce căutaţi dumneavoastră, aveam grijă de tatăl unui italian. Din păcate, era foarte bolnav, a murit, nu am mai găsit de lucru şi m-am întors acasă". Lucrează de luni până vineri şi, pentru 10 ore pe zi, vrea aproximativ 1.200 de lei.

O altă doamnă, Maria, în vârstă de 49 de ani, are doar "experienţa vieţii", cea mai importantă, crede dumneaei. "Dacă nu are probleme grave de sănătate, mă descurc, vă asigur că nu o să fiţi dezamăgit. Am crescut trei copii şi am îngrijit-o la bătrâneţe pe mama, care a stat la două case distanţă. Bunica dumneavoastră va fi pe mâine bune", se recomandă doamna. Vrea 800 de lei pe lună şi decontarea transportului de la Ştefăneştii de Jos, Ilfov, până în Bucureşti.

Îngrijitorul se alege după profilul psihologic

Cei care nu au timp să se ocupe de părinţii sau bunicii în vârstă şi vor să găsească pe cineva prin intermediul anunţurilor, nu au la dispoziţie prea multe oferte. În plus, riscurile sunt destul de mari, nu ai prea multe informaţii despre persoana respectivă. Ar fi nevoie de o perioadă de probă. Mulţi dintre cei care nu vor să-i trimită pe cei dragi la un azil apelează la firme care intermediază servicii de îngrijire pentru acasă.

La Mary Poppins, pentru un comision de 500 de lei, timp de două luni, dacă nu-ţi place persoana selectată, poţi cere pe altcineva până când o găseşti pe cea potrivită. "Cine face menaj trebuie să aibă înţelepciunea de a nu-i crea disconfort persoanei în vârstă. De exemplu, o gospodină va accepta cu greu în casa ei o alta. Cea care se angajeză să facă menajul trebuie să se plieze după anumite reguli", explică Simona Bălăiţă, psiholog la Mary Poppins Family, firmă care intermediază astfel de servicii.

De obicei, la acestea apelează rudele celor vârstnici. Apoi urmează o muncă de convingere pentru că bătrânii sunt reticienţi şi se simt abandonaţi de apropiaţi. Dacă sunt înduplecaţi, li se întocmeşte un profil psihologic şi medical. Apoi, din baza de date, specialiştii selectează îngrijitoare potrivită .

"Vreau pe cineva cu studii superioare pentru mama, doar pentru discuţii"

Cel care are grijă de vârstnic se ocupă cam de toate lucrurile de zi cu zi: face menaj, face piaţa, merge la farmacie şi la spital cu bătrânul. La un program de 8 ore pe zi, de luni până vineri, un pachet cu astfel de servicii costă aproximativ 1.000 de lei.

Reprezentanţii Mary Poppins spun că au înscrise în baza de date mii de persoane care aşteaptă să fie selectate pentru a îngriji bătrâni. Majoritatea sunt femei de peste 40 de ani. "Pentru că mulţi dintre vârstnici au şi probleme de sănătate, se preferă de obicei persoane care au lucrat în sistemul medical, infirmiere sau asistente medicale. Însă aceasta nu e o condiţie general valabilă, de obicei ni se cere o persoană «ca din familie». Am avut, de exemplu, un client care căuta o persoană care să socializeze cu mama sa. A vrut pe cineva cu studii superioare, care să fi lucrat în acelaşi domeniu ca mama sa", a mai spus psihologul de la Mary Poppins. Cele mai multe cereri sunt vara şi iarna, în anotimpurile când, pentru bătrâni, ieşirile din casă sunt foarte riscante.

"Majoritatea celor care apelează la intermedierea serviciilor noastre sunt copiii celor în vârstă, oameni activi care nu au mult timp liber din cauza serviciului. Cei mai mulţi preferă să stea cu părinţii în weekend, atunci când îngrijitorii au liber.", SIMONA BĂLĂIŢĂ, psiholog la Mary Poppins Family

CĂMINE PENTRU BĂTRÂNI

Un loc într-un azil costă şi 4.300 de lei pe lună

  • Notă: Preţurile sunt exprimate în lei, pentru o persoană vârstnică fără probleme de sănătate. La căminele de stat, preţurile diferă în funcţie de veniturile celui internat, în medie sunt de aproximativ 600 de lei pe lună, iar majoritatea locurilor sunt ocupate.