Una dintre cele mai mari bănci din lume a venit cu o propunere cel puțin ciudată, semn că băncile își doresc să își maximizeze profiturile, în orice condiții.
Astfel, analiștii de la Deutsche Bank au venit cu propunerea ca angajații care continuă să lucreze de acasă, după pandemie, ar trebui să fie impozitați pentru acest privilegiu, iar veniturile astfel obținute să fie redirecționate către oamenii care au salarii mici și foarte mici.
Economiștii de la Deutsche Bank au propus ca angajații să plătească o taxă de 5%, din venitul lor, și asta doar dacă aleg să lucreze de la distanță, se arată în raportul băncii. De asemenea, tot în acest document se mai susține că un angajat cu un venit mediu face economii serioase, dacă va dori să lucreze de acasă, cum ar fi faptul că nu va mai trebui să își cumpere de mâncare în fiecare zi. Mai mult, nici garderoba nu va trebui împrospătată la un anumit interval de timp, și asta deoarece dacă lucrezi de acasă, o poți face și în pijama. Alternativ, raportul sugerează că impozitul ar putea fi plătit de angajatorii care nu oferă forței de muncă un birou permanent.
Banii care ar rezulta din aplicarea acestui impozit propus de Deutsche Bank nu sunt deloc de neglijat se mai arată în raport. Experții au calculat că o astfel de taxă ar putea totaliza 49 miliarde dolari (37 miliarde GBP) pe an în Statele Unite, 20 miliarde EUR în Germania și 7 miliarde lire sterline în Marea Britanie.
„Lucrul de acasă va face parte din noul normal, după ce pandemia a trecut. Calculele noastre sugerează că sumele strânse ar putea finanța subvenții materiale pentru veniturile cu venituri mici, care nu pot lucra de la distanță și, astfel, își asumă mai multe„ vechi economii ”și riscuri pentru sănătate”, a declarat Jim Reid, șeful global al strategiei fundamentale de credit și cercetare tematică la Deutsche Bank.
Covid tocmai a arătat o sursă de venit
Coronavirusul a „turboalimentat” popularitatea muncii la distanță, care a crescut rapid înainte de pandemie, potrivit strategului Deutsche Bank, Luke Templeman. „De ani de zile avem nevoie de o taxă pentru lucrătorii îndepărtați - Covid tocmai a făcut-o evidentă”, a spus Templeman.
„O mare parte din oameni s-au deconectat de lumea față în față, dar încă duc o viață economică deplină. Aceasta înseamnă că lucrătorii la distanță contribuie mai puțin la infrastructura economiei, primind în același timp beneficiile acesteia. Aceasta este o mare problemă pentru economie”, a mai spus Templeman.
Economistul a mai dat exemplu faptul că doar din Marea Britania, s-ar aduna anual un impozit estimat la 6,9 miliarde de lire sterline, și care, dacă ar fi împărțit celor cu venituri mici, estimați la 12 la sută din populație, ar reprezenta un ajutor de 2.000 de lire sterline.
Potrivit propunerilor Deutsche Bank, noua taxă ar putea sprijini, de asemenea, persoanele care și-au pierdut locurile de muncă sau au fost forțate să își asume roluri mai puțin plătite în timp ce se recalifică.