Evenimentul Zilei > Economie > O bancă prezentă și în România, preluată de islamiști!
O bancă prezentă și în România, preluată de islamiști!

O bancă prezentă și în România, preluată de islamiști!

Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), ar fi primit o ofertă de la Qatar National Bank pentru subsidiara sa din Turcia, Finansbank, aceasta fiind evaluată la aproximativ trei miliarde de euro, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Național Bank of Greece este prezentă în România prin subsidiara banca Românească.

„Nu vrem să comentăm aceste informaţii. Examinăm toate opţiunile (pentru a îndeplini necesităţile de capital ale NBG)”, a declarat un oficial al băncii elene. 

„Încă nu s-a luat nici o decizie iar o eventuală tranzacţie va fi realizată numai după publicarea rezultatelor testelor de stress”, a afirmat un alt oficial NBG. 

BCE va derula noi teste de stres în rândul principalelor patru bănci elene, prezente toate şi pe piaţa din România, pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital. 

Rezultatele testelor urmează să fie publicate până la finele lunii octombrie. Conform deciziei adoptate la summitul liderilor zonei euro, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 – 25 miliarde de euro pentru recapitalizare. 

Potrivit unui plan de restructurare aprobat de organismele europene de reglementare, NBG s-a angajat să vândă 40% din participaţia sa la Finansbank, însă, la începutul acestui an, a amânat aceste planuri ca urmare a diminuării preţului la acţiuni. În primele trei luni ale acestui an, pierderile NBG s-au redus până la 159 milioane de euro, de la 1,1 miliarde de euro în primele trei luni ale anului trecut, în condiţiile în care provizioanele pentru creditele neperformante au depăşit profitul înregistrat de divizia din Turcia, care a contribuit cu 114 milioane de euro la veniturile grupului.